Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Znanja, spretnosti in veščine, ki jih bomo potrebovali pri opravljanju dela v prihodnosti

Znanja, spretnosti in veščine, ki jih bomo potrebovali pri opravljanju dela v prihodnosti
7. 1. 2022

28. junija 2021 je bila objavljena raziskava McKinsey Global Instituta, v kateri so preučevali vrste delovnih mest, ki bodo izgubljena, pa tudi tista, ki bodo ustvarjena z uveljavitvijo avtomatizacije, umetne inteligence in robotike. To bodo veščine in spretnosti na visoki ravni ter posledično vse pomembnejše. Potrebe po ročnih in fizičnih veščinah ter osnovnih kognitivnih spretnostih se bodo zmanjšale, se bo pa povečalo povpraševanje po tehnoloških, socialnih in čustvenih ter višjih kognitivnih veščinah tako pri knjižničarjih kot pri zaposlovanju na vseh področjih dela v prihodnosti.

Vemo, da digitalne tehnologije in tehnologije umetne inteligence spreminjajo svet dela in da se bo morala današnja delovna sila naučiti novih veščin in se naučiti nenehnega prilagajanja ob pojavu novih poklicev. Kriza, povezana s pandemijo COVID-19 je to preobrazbo pospešila. 

Najtežje pa je oblikovati učne načrte in najboljše učne strategije, ne da bi bili natančni glede potrebnih veščin. Saj je težko naučiti tisto, kar še ni dobro opredeljeno.

McKinsey Global Institut je zato izvedel raziskavo, za katero upajo, da bo pripomogla k oblikovanju definicij in prispevala k novim spretnostim državljanov, za svet dela v prihodnosti. V raziskavi je predstavljen nabor 56 temeljnih veščin, ki bodo koristne za vse. Pokazala pa je tudi, da je višja usposobljenost že povezana z večjo verjetnostjo zaposlitve, višjimi dohodki in zadovoljstvom pri delu.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Unsplash

 

Skip to content