Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Zlata bera mladinske knjižne produkcije leta 2021

Zlata bera mladinske knjižne produkcije leta 2021
12. 10. 2022
Katja Kepmerle
MKL Pionirska – Kompetenčni center za mladinsko književnost in knjižničarstvo
Logotip

Jesen je čas, ko nam narava ponudi bogastvo sadov. In jesen je tudi čas, ko vam v Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirski v branje ponudimo najnovejše razkošje zlatih hrušk.

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig, ki smo ga, skupaj s priznanjem zlata hruška, uradno uvedli leta 2010, razvil pa se je iz skoraj pol stoletja trajajoče tradicije priporočanja mladinskih knjig, s katero je pričela tedanja Pionirska knjižnica. Zlate hruške so »stranski« proizvod celoletnega branja mladinske knjižne produkcije za potrebe Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig. Strokovni odbor Priročnika tiste knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo, uvrsti med odlične izdaje leta. Tako pridobijo znak zlata hruška. Letošnji Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig izide v novembru in bo strokovni javnosti predstavljen na novembrski Strokovni sredi. Do takrat ga je tudi možno naročiti po prednaročniški ceni.

Seznam letošnjih zlatih hrušk ter vse ostalo spremno gradivo je že objavljeno na naši spletni strani.

Vsako leto na mednarodni dan prijaznosti, 13. novembra, skupaj z Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije razkrijemo dobitnike priznanja zlata hruška v štirih kategorijah. Praznik zlatih hrušk, slavnostna podelitev priznanj, bo letos potekal na 38. Slovenskem knjižnem sejmu, in sicer, v torek, 22. novembra 2022, ob 11. uri, na Gospodarskem razstavišču, v dvorani Povodni mož. Lepo vabljeni!

Zlate hruške so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Skip to content