Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Zgodovina prve javne knjižnice na hrvaških tleh (1463)

Zgodovina prve javne knjižnice na hrvaških tleh (1463)
4. 8. 2022

V dominikanskem samostanu sv. Dominika v Dubrovniku so 27. junija, v okviru humanističnih gibanj v 15. stoletju. in 16. stoletje, predstavili knjigo avtorja prof. dr. Stjepana Krasića z naslovom Zgodovina prve javne knjižnice na hrvaških tleh (1463).

Prva predstavljalka knjige, prof. dr. Ivana Hebrang Grgić, vodja Oddelka za knjige in založništvo na Oddelku za informacijske in komunikacijske znanosti Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu, je izrazila veliko zadovoljstvo, da je izšla knjiga o zgodovini knjižnice, saj je pisanje takšne knjige zelo mukotrpno in dolgotrajno. »Ta knjiga je veliko več od tega, kar na prvi pogled razkrije naslov. Poda sistematičen pregled ne le knjig in knjižnice, temveč celotnega družbenega, kulturnega, političnega in znanstvenega konteksta, pri čemer z neverjetno količino arhivskih podatkov razloži vse, kar je vodilo k nastanku te knjižnice,« je pojasnil prof. Hebrang Grgić. 

»Knjiga je lahko koristno branje za vse, ki se ukvarjajo z zgodovino, zgodovino umetnosti in znanosti, arhitekturo in številnimi drugimi področji. Napisana je v znanstvenem slogu, a namenjena tudi širšemu bralnemu krogu,« je povedal prof. Hebrang Grgić.

Založnik knjige je Narodna in univerzitetna knjižnica Zagreb.

Več o knjigi, prireditvi in fotografije na povezavi.

Pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Naslovnica knjige

Skip to content