Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Zanimive potujoče knjigarne

Zanimive potujoče knjigarne
15. 9. 2020

Zbranih in predstavljenih je nekaj svojevrstnih poti, kako po svetu potujejo knjigarne oziroma knjige do potencialnih kupcev. Vsaka ideja je dobra ideja, sploh pa, če širi napisano besedo.

V Avstraliji je pred 12 leti Kerry Ridley ustanovila prvo potujočo knjigarno imenovano My Little Bookshop. Lastnica rada pove, da je želela ustvariti domišljijski svet za otroke vseh starosti, da bi jih spodbudila k nakupu knjig. Rada pove, da obiskovalci uživajo v njeni trgovini, predvsem zaradi občutka nostalgije klasične knjigarne, še posebej starejši obiskovalci se z obiskom njene knjigarne vrnejo v svojo mladost. Čudovite fotografije objavlja na svojem profilu omrežja Instagram.  

V Veliki Britaniji je v osrčju Londona posebna knjigarna, ki se nahaja na 100 let stari kanalski ladjici imenovani Word on the water. Ponudba obsega mnogo naslovov in različne žanre. Na povezavi je dostopen videoposnetek plavajoče knjigarne. Tudi ta knjigarna ima objavljene čudovite fotografije na omrežju Instagram

V ZDA (Cincinati) Melanie Moore je davnega leta 1962 ustanovila Cincy Book Bus. Sama je bila in je še vedno strastna bralka in navdušenka nad knjigami, zato je iz starodobnega Volkswagen tovornjaka, ustvarila potujočo knjigarno. S tem se trudi otrokom zagotavljati knjige, ki jih najbolj potrebujejo. Svoj dobiček nameni za nakup otroških knjig za območja z nizkimi dohodki, za pomoč pri gradnji njihovih knjižnic in »otrokom omogoči priložnost, da izkusijo veselje do branja". Podrobnosti so dostopne na njihovem Facebook profilu.

Novico pripravil: Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Foto: Unsplash

Skip to content