Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Zagon platforme Europe Readr

Zagon platforme Europe Readr
13. 7. 2021

Ob pričetku slovenskega predsedovanja Svetu EU je luč sveta ugledala tudi nova digitalna platforma, ki pod imenom Europe Readr ponuja izbor brezplačnih in prosto dostopnih knjig. V izboru so zastopani avtorji iz držav članic EU in vključena so dela tako v izbirnem kot tudi v angleškem prevodu. Slovenijo zastopa roman Draga Jančarja Drevo brez imena (v angleškem prevodu Michaela Bigginsa, ki je prejemnik Trubarjevega priznanja za leto 2020).

Na spletni strani Europe Readr nas pričaka naslov Odpri knjigo za boljšo prihodnost. S knjigami, ki jih v prostem pristopu ponuja na svoji platformu, želi projekt ponuditi premislek o aktualnih družbenih vprašanjih. Posebna pozornost je namenjena tudi mladim bralcem, saj nabor vključuje tudi nekaj najlepših evropskih slikanic, staršem in učiteljem pa ponujajojo tudi nasvete za branje in razmislek. Poleg knjig pa drugo osrednje mesto na platformi zavzemajo dogodki po celem svetu, ki so namenjeni vzpodbudi javnim prostorov za branje in izmenjavo idej o svetu prihodnosti. Pripravlja jih mreža nacionalnih inštitutov za kulturo v sodelovanju z lokalnimi partnerji.

Pobudnik in koordinator projekta je Slovensko predsedstvo Sveta EU, navdh so črpali iz odličnega projekta Knjižnica pod krošnjami. Nabor knjig je oblikoval Aljoša Harlamov v sodelovanju s širšo strokovno skupino, slovensko knjigo pa je izbralo slovensko predsedstvo Sveta EU. Europe Readr najdete tudi na Facebook in Instagram, kjer lahko projektu sledite, da boste na tekočem z dogajanjem. Zažvetje platforme so prejšnji teden pospremili z odprtjem umetniške strukture Moja bralna soba v Izoli.

Novico pripravil: Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna slika: projekt Europe Readr.

Skip to content