Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Zabeležene rekordne izposoje e-knjig

Zabeležene rekordne izposoje e-knjig
30. 10. 2020

Povsod po svetu se je, zaradi novega koronavirusa in zaprtja knjižnic, povečala izposoje e-knjig. V članku omenjajo, da je raziskava, ki jo je v Quebecu opravilo združenje splošnih knjižnic pokazala, da je od marca do junija 2020, izposoja e-knjig poskočila za 117 odstotkov. Povečalo se je tudi število novih uporabnikov platforme za 175 odstotkov. Izjemno se je povečala izposoja otroških e-knjig, kar za 482 odstotkov, ravno tako zvočnih knjig – za 550 odstotkov.                                                                         

V splošni knjižnici Hamilton v Kanadi so zabeležili rekordno izposojo e-knjig. Po mnenju knjižnice je ta milijon izposoj "rekordna" številka in nadaljnji dokaz o pomembnosti e-knjig in avdioknjig (oddaljen odstop). V članku je tudi seznam desetih najbolj izposojenih e-knjig ter aplikacije, preko katerih si člani izposojajo e-knjige.

Kot piše v prispevku, je tudi Londonska knjižnica zabeležila porast izposoj e-knjige ter dodatne zahete uporabnikov po dodatni izposoji, zato je priskrbela dodatna gradiva. 

Porast zahtev po izposoji e-knjige v času pandemije so zaznali tudi na Japonskem. Kot je predstavljeno v prispevku, so nekatere knjižnice, ki te storitve še niso nudile, uvedle možnost izposoje e-knjig.

Tudi v Sloveniji so splošne knjižnice beležile porast izposoje e-knjig. Med epidemijo (v pomladnem času) je namreč takoj padla izposoja fizičnih knjig, a je hkrati skokovito narasla izposoja e-knjig, tudi za 1000 odstotkov. Kot je predstavljeno v prispevku, je izposoja e-knjig zelo poskočila, saj so že ob polletju beležili za polovico višje številke kot ob koncu lanskega celotnega leta. Izposoja je bila junija v primerjavi z lanskoletno višja. 

Tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici se je v času epidemije močno povečala uporaba slovenskega portala Biblos.

Novico pripravil: Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Foto: Unsplash

 

  

 

Skip to content