Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Writing Open Access Policies: Experience in Sciences

Writing Open Access Policies: Experience in Sciences
9. 8. 2022

Ursula Arning (ZB MED – Information Centre for Life Sciences; TH Köln – University of Applied Sciences) piše v blogu o odprtem dostopu in ponuja posebne predloge za pisanje učinkovite politike. Preučuje tudi, kako doseči pravo ravnotežje med zahtevami posameznih ustanov in potrebo po čim bolj standardiziranem besedilu politike glede na mednarodno sodelovanje med akademiki in znanstveniki.

Cilji odprtega dostopa (OD) so zagotoviti neomejen dostop do znanstvenih informacij in povečati prepoznavnost znanstvenih ugotovitev ter s tem izboljšati in olajšati izmenjavo znanstvenih spoznanj po vsem svetu. Pisanje politike odprtega dostopa je učinkovit način za doseganje teh ciljev.

Zakaj je politika odprtega dostopa pomembna?

Eden od glavnih namenov politike OD je omogočiti organizacijam, da pošljejo signal v zunanji svet. Ko gre za evalvacije, vloge za financiranje raziskav in druge ključne dejavnosti, je zavezanost OD politično zaželena in pritegne veliko podporo.

Prizadevanja za napredek OD pošiljajo tudi jasen signal znotraj ustanove in s tem pomagajo zagotoviti, da odprta znanost postane osrednji del vsakodnevnega dela. Takšna prizadevanja lahko vključujejo dajanje konkretnih smernic zaposlenim glede objavljanja v okviru OD in ukrepov, ki jih uporablja za spodbujanje. Zato je koristno zagotoviti politiko odprtega dostopa novim zaposlenim kot del njihovega paketa dobrodošlice.

Za večje organizacije, kot so neuniverzitetne raziskovalne ustanove, je lahko centralizirana politika OA koristen instrument za inštitute, ki delujejo pod njenim okriljem; prvič, ker zmanjša obremenitev teh posameznih institucij in drugič, ker spodbuja homogen pristop k obravnavi OD tako na operativni kot strateški ravni.

Več o sodelovanju pri pri pripravi Politike OD in o ključnih elementih v članku ter drugih priporočilih v članku

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Logotip IFLA

Skip to content