Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

VTISI 30: spomini naših rojakov na osamosvojitev Slovenije

VTISI 30: spomini naših rojakov na osamosvojitev Slovenije
15. 6. 2021

Čas pred 30 leti, ko smo z razglasitvijo neodvisne države Slovenije stopili na samostojno pot, je VTISnil številne spomine. Ob letošnjem jubileju smo v NUK in Slovenskem etnografskem muzeju povabili rojake, ki ob osamosvojitvi Slovenije niso živeli v matični domovini, da bi z nami podelili osebne utrinke na ta edinstveni čas.

Prispevali so jih Slovenci in Slovenke iz slovenskega zamejskega prostora, držav nekdanje Jugoslavije, Evrope, Amerik, Azije, Avstralije ter povratnice in povratniki v matično domovino. Spomini na trenutek, ko je Slovenija razglasila samostojnost, ter na dogodke, ki so do tega pripeljali, so raznovrstni, bogati in s čustvi prepleteni. V času, ki je razglasitvi sledil, pa so obarvani tudi s strahom, pa tudi s spominjanjem na akcije, demonstracije, pisanja pisem in srčna prizadevanja za priznanje naše mlade države s strani dežel, v katerih živijo oziroma so takrat živeli naši rojaki.

Bogata razstava vtisov bo svoja vrata odprla 23. junija ob 12. uri v SEM. Več informacij o razstavi je na spletni strani NUK.

Novico pripravila: Helena Janežič in Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna slika: TAK Kolektiv

Skip to content