Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Vprašanja (in odgovori) o avtorski pravici pri izobraževanju na daljavo

Vprašanja (in odgovori) o avtorski pravici pri izobraževanju na daljavo
4. 5. 2021

Avtorska pravica je pomemben del sodobnega upravljanja s knjižničnim gradivom in sodobnemu knjižničarju, ki ni vezan le na fizične uporabnike, ampak vsled razmer, ki jih krojijo ukrepi za zajezitev bolezni Covid-19, toliko bolj usmerjen k storitvam na daljavo, digitalnemu okolju in spletni promociji, sodi med odločilne dejavnike, ki urejajo uporabo avtorskih del. Z odprtimi rokami sprejemamo vso strokovno pomoč, ki nam lahko pride naproti s strani strokovnjakov, saj gre za vse prej kot enostavno področje, ki bi bilo zlahka umljivo brez pravnega znanja.

Februarja letos je Inštitut za intelektualno lastnino (IPI) v sodelovanju z ARNES pripravil spletni dogodek Izobraževanje na daljavo in avtorske pravice, na katerem je dr. Maja Bogataj Jančič, ustanoviteljica in vodja Inštituta, učiteljem predstavila osnove avtorskega prava in izzive, ki jih prinaša izobraževanje na daljavo. Med dogodkom so udeleženci zastavljali najrazličnejša vprašanja, ki so jih na Inštitutu sedaj zbrali in pripravili zbirko vprašanj in odgovorov. Ne glede na to, da je bil dogodek namenjen pedagoškim delavcem, boste tudi v knjižnicah našli zanimive vsebine, ki bodo zagotovo v pomoč pri vsakdanjem delu.

Vprašanja in odgovori so razvrščeni po vsebinskih sklopih, v prostem dostopu na voljo na spletni strani Inštituta za intelektualno lastnino.

Novico pripravil: Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Inštitut za intelektualno lastnino (IPI)

Skip to content