Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Vpliv, ki ga imajo knjižnice na najstnike

Vpliv, ki ga imajo knjižnice na najstnike
30. 8. 2022
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica

Verjeli ali ne, v Združenih državah so splošne knjižnice s 16.607 lokacijami številčnejše od McDonald’sa (13.363), in Starbucksa (15.444). Za najstnike imajo knjižnice edinstveno privlačnost. Ostajajo eno od mest, ki jih lahko najstniki uporabljajo, ne da bi kaj kupili. Čeprav je praktično, to ni edini razlog, zakaj lahko knjižnice tako pomembno vplivajo na življenja najstnikov.

Sedemindevetdeset odstotkov knjižnic ima tako zbirke kot prostor, namenjen izključno mlajšim odraslim. V teh prostorih najdejo udobno pohištvo, ki jih spodbuja, da ostanejo in klepetajo. Zelo malo javnih prostorov vloži toliko časa, energije in kvadratnih metrov v to, da bi najstniki imeli prostor, ki bi ga imeli za svojega.

Mladinski knjižničarji, ki so usposobljeni za obvladovanje posebne energije te starostne skupine, ponujajo brezplačne programe, priložnosti za prostovoljce, priporočajo knjige in so mladim pripravljeni prisluhniti.

Še o digitalnem razkoraku in odnosih s knjižničarji lahko preberemo v članku Colleen Watson z naslovom The Impact Libraries Have on Teenagers.

Skip to content