Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Vloga škotskih srednješolskih knjižničarjev pri razvoju bralcev

Vloga škotskih srednješolskih knjižničarjev pri razvoju bralcev
21. 3. 2024
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

Zanimiv članek z naslovom Beyond books: High school librarians as champions of pupil inclusivity, autonomy, and reader development, v katerem avtorice predstavijo pomembno vlogo šolskega knjižničarja.

V članku so predstavljene ugotovitve študij, ki so bila izvedene na srednjih šolah iz geografsko razpršenih šol po Škotski, da bi pridobili poglobljene vpoglede v prakse, ki jih uporabljajo za podporo razvoju bralcev.

Mnoge že objavljene raziskave prispevajo k boljšem razumevanju ključne vloge šolskih knjižničarjev pri podpori blaginje dijakov. V okolju, kjer je vloga knjižničarja na srednji šoli vedno bolj ogrožena, so ugotovitve, predstavljene v tem članku, ključne pri zagovarjanju ohranjanja podpore in financiranja vloge šolskega knjižničarja. Poleg vse podpore bralcem, šolski knjižničarji zagotavljajo tudi podporo dijakom iz manjšinskih skupin, podpirajo vidike življenja dijakov, razširjajo njihov svetovni nazor s pomočjo knjižničnega gradiva, spodbujajo avtonomijo ter ustvarjajo varne prostore za vse udeležence.

Skip to content