Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Vabilo na Dan odprtega znanja 2023 in delavnico

Vabilo na Dan odprtega znanja 2023 in delavnico
17. 10. 2023
Organizatorji dogodka

Vabimo vas na že četrti Dan odprtega znanja, ki bo letos potekal v okviru programa in ob podpori organizacije Knowledge Rights 21. Na dogodku bodo strokovnjaki iz različnih evropskih držav obravnavali dve temi: v prvem delu bodo obravnavane pravne podlage za podatkovno analitiko, ki je ključni del strojnega učenja in s tem povezane umetne inteligence in splošno izjemo za raziskovanje. V drugem delu bo predstavljena odprta znanost v teoriji in praksi tako v Sloveniji kot tudi v nekaterih državah Zahodnega Balkana. Na dogodek vabimo tako predstavnike raziskovalnih in izobraževalnih institucij iz Slovenije in držav Zahodnega Balkana kot tudi zainteresirano javnost.

Pridružite se nam in se seznanite z najnovejšimi spoznanji na področju odprtega znanja.
Dogodek bo potekal dne 17. oktobra 2023 od 9.30 do 14.40 v prostorih ​​Muzeja sodobne umetnosti, Maistrova 3, 1000 Ljubljana (+MSUM).

Delavnica 18. oktobra 2023 bo potekala v živo.

Prosimo, da se za udeležbo na dogodku in delavnici predhodno prijavite preko spleta na sledeči povezavi: prijava. Povezavo za prenos dogodka preko spleta bomo prijavljenim osebam poslali dan pred dogodkom. Udeleženci, ki se bodo dogodka udeležili v živo, pa se bodo lahko prijavili tudi na samem dogodku v +MSUM 17.10.2023 od 9.00 do 9.30.

Dogodek bo letos v celoti potekal v angleškem jeziku, ker se ga bodo udeležili številni gostje iz tujine. Predavali bodo Benjamin White, prof. dr. sc. Ivana Kunda, prof. dr. Iza Razija Mešević, prof. dr. Neda Zdraveva, prof. dr. Dušan V. Popović, Paul Keller in univ. ass. dr. Žiga Škorjanc.

Program za oba dneva je dostopen na povezavi.

Letošnji Dan odprtega znanja podpira organizacija Knowledge Rights 21, ki se zavzema za izboljšanje dostopa do znanja po vsej Evropi.

V juniju letošnjega leta je bila v okviru projekta Knowledge Rights 21 ustanovljena raziskovalna mreža KR21 za področje Zahodnega Balkana. Prva raziskovalna naloga se je osredotočala na avtorsko-pravno izjemo za podatkovno in besedilno rudarjenje. Na dogodku bo obravnavana ta posebna izjema, ki predstavlja pravno podlago za podatkovno analitiko, kot tudi splošna izjema za raziskovanje, ki je bila v EU uvedena z Infosoc Direktivo 2001/29/ES leta 2001, v Sloveniji pa je bila implementirana šele lansko leto s spremembo avtorsko-pravne zakonodaje. V zaključnem delu bo mag. Dunja Legat predstavila tematiko odprte znanosti, kot v praksi v Sloveniji poteka v skladu s strategijo in zakonodajo na tem področju. Gostje iz držav Zahodnega Balkana nam bodo predstavili aktivnosti, ki na tem področju potekajo na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, v Severni Makedoniji in v Srbiji.


Delavnica v okviru Dneva odprtega znanja
V okviru dneva odprtega znanja pripravljamo posebno delavnico za raziskovalce iz Mreže raziskovalcev KR21 za Zahodni Balkan, ki bo potekala 18. oktobra 2023 v prostorih ​​Muzeja sodobne umetnosti, Maistrova 3, 1000 Ljubljana (+MSUM).

Na delavnici bomo podrobneje razpravljali o vprašanjih upravljanja avtorskih pravic in odprtih podatkov v skladu z načeli odprte znanosti. Osredotočili se bomo na obveznost avtorjev, da upravljajo svoje avtorske pravice v skladu z načeli odprte znanosti, kar pomeni možnost pridržati svoje pravice (rights retention). Prav tako bomo preučili posebno zakonsko ureditev, ki obravnava domnevo o pridržanju pravic avtorjev za sekundarno objavo (secondary publication rights). V drugem delu se bomo pogovarjali o raziskavi na področju podatkovnega in besedilnega rudarjenja, ki poteka v okviru Mreže raziskovalcev KR21 za Zahodni Balkan.

Vabimo predstavnike raziskovalnih in izobraževalnih institucij iz Slovenije, da se pridružijo naši delavnici. Delavnica bo potekala izključno v živo in ne bo na voljo preko spleta. Za udeležbo na delavnici je obvezna predhodna prijava, ki jo je potrebno opraviti najkasneje do 17.10.2023, na naslednji povezavi: prijava. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Število mest je omejeno, prednost bodo imeli predstavniki institucij, ki so člani Slovenske skupnosti odprte znanosti.


Organizatorji dogodka: dogodek Dan odprtega znanja organizira Inštitut za odprte podatke in intelektualno lastnino, ki je nacionalni koordinator Knowledge rights 21 za Slovenijo in regionalni koordinator Knowledge rights 21 za države Zahodnega Balkana.

Skip to content