Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

V Veliki Britaniji bodo knjižnice in muzeji “topla zatočišča” za ljudi, ki se spopadajo z visokimi računi za energijo

V Veliki Britaniji bodo knjižnice in muzeji “topla zatočišča” za ljudi, ki se spopadajo z visokimi računi za energijo
9. 9. 2022
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica

Avtorji članka Libraries and museums to be ‘warm havens’ for people struggling with energy bills Rebecca Brahde, Jon Ungoed-Thomas, Tom Wall and Anna Fazackerley opisujejo, kako se britanske knjižnice in muzeji pripravljajo, da bodo delovali kot topla zatočišča za ljudi, ki si v zimskih mesecih ne bodo zmogli privoščiti ogrevanja svojih domov.

Ministre so pozvali, naj zagotovijo nujna sredstva, da se bodo javne zgradbe lahko spopadle s porastom obiskovalcev v najhladnejših mesecih.

Stavbe bodo del mreže po vsej državi, ki bo nudila toplo zavetje, da bi zmanjšala prekomerne zimske smrti, povezane z zmrzaljo.

Poziv k podpori prihaja, da bi zagotovili, da bodo javna poslopja lahko odprla svoja vrata, ko se po vsej državi soočajo z enornimi povišanji računov za energijo. Skupina domov za ostarele je za Observer povedala, da so njeni letni računi za energijo narasli z 1,5 milijona funtov na 7,7 milijona funtov na leto.

Ljudje začenjajo razumeti obseg krize in ne želimo skrajšati ur odprtosti muzejev.”

Isobel Hunter, izvršna direktorica Libraries Connected, ki zastopa sektor splošnih knjižnic, je dejala: »Vlada bi morala to zimo zagotoviti dodatna sredstva za pokrivanje naraščajočih stroškov energije, kar bi pomagalo zagotoviti, da knjižnice ostanejo odprte kot pomembna topla zatočišča za svojo skupnost. ”

Paul Drumm iz GLL, dobrodelnega socialnega podjetja, ki upravlja knjižnice v Greenwichu v jugovzhodnem Londonu, je dejal, da so knjižnice v mestu že porabile 28.000 funtov za nove sedeže in drugo pohištvo, da bi se pripravile na večje število obiskovalcev v zimskih mesecih.

Dejal je: »Močno se zavedamo velikega vpliva, ki ga bo imela energetska kriza na prebilalce. Naše knjižnice bomo promovirali kot ‘tople prostore’ za tiste, ki si ne morejo privoščiti ogrevanja svojih domov.”

Knjižnice in muzeji bodo del nacionalne mreže toplih središč, ki jih zagotavljajo lokalni sveti, lokalne skupnosti in dobrodelne organizacije.

Operaterji v Veliki Britaniji se soočajo z do 500-odstotnim povišanjem stroškov energije.

Ravnatelji pravijo, da se soočajo z “dvojnim udarcem” spiralno naraščajočih računov za energijo in povečanega 5-odstotnega dviga plač za učitelje. Izvršni ravnatelj, ki nadzoruje številne srednje šole v mestnem jedru in je prosil, da ostane neimenovan, je dejal: »Sem že pri golih kosteh osebja. Nobenega osebja ne bomo nadomestili, ko bo kdo odšel.” Njegove šole že združujejo dva razreda otrok, da pokrijejo vrzeli v pomanjkanju osebja.

Dan Morrow, izvršni direktor sklada Dartmoor v Devonu, je dejal, da je zdaj za šole “tekma proti dnu“, učinki na otroke pa bodo “globoki še generacije”.

Skip to content