Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

V NUK pripravljamo razstavo Kartografski zakladi slovenskega ozemlja

V NUK pripravljamo razstavo Kartografski zakladi slovenskega ozemlja
17. 9. 2021

V Narodni in univerzitetni knjižnici v teh dneh pripravljamo razstavo Kartografski zakladi slovenskega ozemlja. Predstavljen bo izbor pomembnejših zgodovinskih zemljevidov slovenskega ozemlja od 16. pa vse do 19. stoletja. Poseben izziv pri razstavljanju predstavlja zemljevid Ducatus Carnioliae tabula chorographica Janeza Dizme Florjančiča pl. Grienfelda iz leta 1744, ki je sestavljen iz 12 kosov in v celoti meri kar 180 x 188 cm. Za potrebe razstave bomo dele zemljevida prilepili na trdno nosilno podlago s skritimi naramnicami iz japonskega papirja. Zemljevid bomo na koncu zaščitili še z okvirjem. Na tak način bomo dosegli varno in estetsko dovršeno prezentacijo zemljevida, ki bo v izvirniku od 28. septembra 2021 do 15. januarja 2022 na ogled v razstavni dvorani NUK.

Na slikah smo Meto Kojc in Ksenijo Janković, sodelavki Oddelka za zaščito in restavriranje NUK, ujeli pri pripravi zemljevida za razstavo.

 

 slika prikazuje restavratorki, ki na delovni površini pripravljata zemljevid

slika prikazuje restavratorki, ki na delovni površini pripravljata zemljevid slika prikazuje roko, ki s čopičem nanaša lepilo na podlago  

slika prikazuje restavratorko, ki na delovni površini pripravljata zemljevid

 

Novico pripravila: Meta Kojc in Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Fotografije: Ksenija Janković in Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)

Skip to content