Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Uvajanje sistema evalvacije raziskovalnega dela na Univerzi v Ljubljani

Uvajanje sistema evalvacije raziskovalnega dela na Univerzi v Ljubljani

četrtek, 1. februarja 2024, od 10.30 do 12.00 konzorcij projekta SPOZNAJ organizira predstavitev Uvajanje sistema evalvacije raziskovalnega dela na Univerzi v Ljubljani. Predaval bo prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani. Predstavitev bo potekala na daljavo prek platforme Zoom, prijavite se na povezavi.

Univerza v Ljubljani se je odzvala na spremembo zakonodaje o raziskovalnem delu in uvedbo stabilnega financiranja raziskovalnega dela na akademskih ustanovah z vzpostavitvijo lastnega sistema evalvacij raziskovalnega dela.

Sistem temelji na pretežno kvalitativni oceni raziskovalnih in družbenih dosežkov raziskovalcev/raziskovalnih skupin in bo postopoma uveden kot enoten sistem ocenjevanja raziskovalnih programov, ki že potekajo na UL, ter ocenjevanja predlogov za nove raziskovalne programe.

Poleg klasičnih raziskovalnih programov so v sistem uvedli koncept t.i. zagonskih programov, ki so namenjeni mlajšim raziskovalcem, ki si utirajo samostojno raziskovalno pot in jim bodo ti štiriletni programi lahko pri tem pomagali. Pomembno je, da ocenjevanje temelji na kvalitativni presoji raziskovalnega dela s strani povsem neodvisnih ocenjevalcev, ki so jih pridobili preko partnerskih univerz. 28 panelistov, ki so zastopali podpodročja ERC, je imelo nalogo uskladiti ocene recenzentov in pripraviti končni predlog financiranja raziskovalnih programov, ki ni temeljil le na ocenah recenzentov, temveč na resnično kvalitativni presoji vsakega predloga na srečanjih panelistov.

Predstavitev bo potekala v slovenščini. Podnapisi v slovenščini in angleščini bodo zagotovljeni po dogodku skupaj s posnetkom, ki bo na voljo za kasnejši ogled na platformi Arnes Video.

Če želite prejemati novice o projektu SPOZNAJ, se lahko prijavite na obveščanje prek povezave.

Skip to content