Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Ustvarjalna Evropa sreča Obzorje Evropa

Ustvarjalna Evropa sreča Obzorje Evropa
31. 1. 2022
dr. Mojca Rupar Korošec
Narodna in univerzitetna knjižnica

Ustvarjalna Evropa sreča Obzorje Evropa je bil naslov informativnega dne v četrtek, 27. januarja. Namen spletnega seminarja je bil prikazati priložnosti za financiranje mednarodnega kulturnega sodelovanja in povezovanja izven Ustvarjalne Evrope. Pripravila sta ga Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji) in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (Točka Obzorje Evropa).

V središču pozornosti sta bila programa Obzorje Evropa in Ustvarjalna Evropa, ki sta začela novo sedemletno obdobje (2021–2027). Dva centralizirana programa Evropske komisije predstavljata možnosti sofinanciranja raziskovalnih in inovativnih projektov za kulturni in kreativni sektor.

Program:
I. Kaj je novega v programu Obzorje Evropa?
II. Kateri razpisi programa Obzorje Evropa so relevantni za kulturni in ustvarjalne sektorje in kakšna je njihova časovnica?
III. Katerih pravno-finančnih novosti ne smejo spregledati prijavitelji na razpise Obzorje Evropa?
IV. Kaj pa Ustvarjalna Evropa in razpis za projekte sodelovanja Kultura v letu 2022?
Sodelovali so: Mateja Lazar (Motovila), Petra Žagar, dr. Davor Kozmus in mag. Darija Valančič (MIZŠ).

Predstavljamo še nov interaktivni vodnik Evropske komisije (CulturEU), ki prikazuje vse možnosti financiranja, ki so na ravni EU na voljo za kulturne in ustvarjalne sektorje. Interaktivni vodnik kot enotno vstopno mesto za finančna sredstva EU združuje 75 možnosti za financiranje iz 21 različnih programov EU, od programov Ustvarjalna Evropa in Obzorje Evropa do strukturnih skladov in programa InvestEU.

Vodnik je bil pripravljen, da bi se vse vrste in velikosti partnerskih organizacij, ki delujejo v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, lažje znašle na področju financiranja EU, bolje razumele, katere možnosti so jim na voljo, in lažje dostopale do sredstev EU. V njem so predstavljeni primeri dobrih praks, ki se bodo dopolnjevali. Vodnik CulturEU se bo redno posodabljal z najnovejšimi informacijami o novih razpisih in bo na voljo v vseh jezikih EU v začetku leta 2022.

Novico pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica) 
Naslovna fotografija: logotip

Skip to content