Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Ustanavljamo bralne klube in spreminjamo svet

Ustanavljamo bralne klube in spreminjamo svet
22. 2. 2022

Prva izobraževalna skupina, ki jo vodimo aktivni moderatorji bralnih klubov, je nastala v okviru "Zavezništva za dvig ravni bralne kulture" konec leta 2019, ko smo na podlagi zapuščine Mete Grosman in dolgoletnih izkušenj slovenskih knjižničarjev, prvenstveno ivanške knjižnice, kasneje pa mnogih drugih, začeli razvijati učno gradivo o delovanju bralnih klubov. Spletni seminar je vzniknil v okviru projekta KUD Police Dubove z naslovom Migracije v resničnosti (2019–2021), ki ga je sofinanciral program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, podpirali pa predavatelji oziroma mentorji z zanesenjaškim (brezplačnim) delom. Pridružili so se nam Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, portal Dobreknjige.si, revija Bukla, revija Razpotja in revija Mentor, s svojimi poučnimi prispevki pa pri izobraževanju moderatorjev bralnih klubov sodelujejo tudi predavatelji Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, knjižničarji iz vse Slovenije in zamejstva ter mnogi drugi strokovnjaki. 

Izhajali smo iz potrebe, da Slovenija potrebuje aktivno, močno civilno družbo. Zato bi morali okrepiti mrežo varnih prostorov, v katerih se srčni, razmišljujoči državljani povezujemo v solidarne skupnosti, od tam pa pozitivne prakse sobivanja prenašamo v svoje vsakdanje okolje. Država bralcev naj bi namreč po raziskavah bila bolj strpna, miroljubna, empatična, bolj zdrava, celo bogatejša. Idealna oblika druženja, v kateri se učimo zlasti spoštljive, argumentirane izmenjave mnenj, so BRALNI KLUBI. V njih se srečujemo ljudje različnih prepričanj, a ker govorimo o knjigi, pogovor nikoli ne more skreniti v osebne napade ali prizadetost. Obenem se skozi teme, obravnavane v literaturi, vendarle pogovarjamo o družbenih problemih in predelujemo kolektivne travme.
Doslej smo objavili že okoli 50 strokovnih člankov, ki so prosto dostopni vsem na portalu samozalozba.si (Naredi sam). V letih 2020 in 2021 smo izšolali že več kot 120 moderatorjev iz vse Slovenije, ki pridobljeno znanje in izkušnje prenašajo na člane svojih bralnih klubov, ti pa nato naprej v svoje okolje. Skupaj z udeleženci smo ustanovili Forum moderatorjev bralnih klubov. Zavedamo se, da še vedno nismo dosegli kritične mase, zato vabimo vse knjižničarje, da se aktivno pridružite pobudi ustanavljanja. Če ga ne ustanovite sami, spodbudite knjižničarje in mentorje po šolah. Imamo namreč tudi izredno pozitivne izkušnje z izvajanjem razrednih bralnih klubov, o katerih bo govora na spletnih seminarjih. Bodimo domiselni, širimo glas. 

Opis projekta najdete tukaj ali na spletni strani na izobraževalnem portalu in tu je tudi možnost prijave.

Za dodatne informacije o spletnih seminarjih lahko pišete na drustvo@policadubova.org ali pokličete 031 571 541 (Tatjana).

Novico pripravili: Tatjana Jamnik (KUD Založbe Police Dubove) in Ksenija Medved (Mestna knjižnica Grosuplje)
Naslovna fotografija: Plakat spletnih seminarjev

Skip to content