Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Uspešna uporaba paketnika v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka

Uspešna uporaba paketnika v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka
13. 12. 2021
Tanja Erlah
Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka
Tanja Erlah

V Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka smo paketnik z devetimi predali pred vhodom v knjižnico na Šolski ulici 6 dobili v poletnih mesecih. Izkazal se je kot priročna možnost v poletnem času, ko je knjižnica s poletnim odpiralnim časom odprta v nekoliko zmanjšanjem obsegu in je tistim, ki bi zato še teže kot sicer ujeli odprta vrata knjižnice, omogočil dostop do njihovega naročenega gradiva.

Paketnik
Paketnik pred knjižnico (foto: T. Erlah)

Še mnogo bolj uporaben pa je paketnik v primeru omejenega vstopa v prostore knjižnice v času epidemije. Opažamo, da so naši uporabniki paketnik že vzeli za svojega. Predale izpraznijo hitro, čeprav paketnik omogoča 72 ur čakanja na prevzem gradiva. Tudi izkušnjo, da smo napolnili zadnji prosti predal, smo že doživeli, kljub temu pa se nismo srečali s preobremenjenostjo paketnika, saj se naši uporabniki na sporočilo, da jih gradivo že čaka, hitro odzovejo.

Paketnik je mogoče odpirati z brezplačno aplikacijo Direct4.me ali s klicem na telefonsko številko, navedeno v sporočilu, ki ga prejme uporabnik na mobilni telefon, s katerim namerava prevzeti gradivo. Ključavnico pa odpira t. i. zvočni žeton. Priporočljivo je, da imamo, tako mi pri polnjenju kot uporabnik pri praznjenju predala, zvočnik telefona nastavljen na največjo jakost.

Paketnik pred odpiranjem (foto: T. Erlah)

Za polnjenje paketnika z naročenim gradivom naših članov so usposobljeni vsi naši knjižničarji v izposoji, zanj pa uporabljamo službeni mobilni telefon z naloženo aplikacijo. Knjižničar za odlaganje gradiva v paketnik ne porabi nič več časa, kot bi ga porabil za uporabnika pri izposoji pri izposojevalnem pultu, včasih celo manj, sploh če odštejemo preverjanje pogoja PCT pri obiskovalcih knjižnice. Polnjenje je enostavno tudi za knjižničarja, zahteva vnos naslova paketa in telefonske številke s tipkanjem ter nekaj dodatnih klikov in nam omogoča, da med izposojo stopimo tudi na sveži zrak ali ujamemo žarek sonca, kar za knjižničarja ni zanemarljiva dodana vrednost.

Več informacij o delovanju paketnika uporabnikom nudimo na naši spletni strani. Za lažjo predstavo našim uporabnikom in vsej zainteresirani javnosti, kako enostavna je uporaba paketnika, pa smo posneli tudi predstavitveni film.

Skip to content