Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Umetna inteligenca v knjižnici

Umetna inteligenca v knjižnici

Nick Tanzi je vodja knjižnice, avtor, govornik in tehnološki navdušenec ter piše zanimive novičnike The Digital Librarian.

V zapisu z naslovom AI in the Library! The Current Landscape piše o skokoviti uporabi umetne inteligence v knjižnicah. Navaja pomoč umetne inteligence za odgovarjanje na pogosta vprašanja o storitvah za uporabnike, s čimer se bo širilo število pomoči uporabnikom 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Navaja možnost ustvarjanja slik z umetno inteligenco (pretvorba besedila v sliko), primer Canve Text-to-Image Generator, ki je dodatek k programski opremi in je v knjižnicah že priljubljena. Omenja pa še Craiyon, Midjourney in druge možnosti. Hitro napredujejo tudi možnosti za ustvarjanje videoposnetkov z umetno inteligenco!

Njegovo mnenje je, da imamo knjižnice pomembno vlogo pri vsaki nastajajoči tehnologiji. Tako lahko tudi za umetno inteligenco ponudijo predavanja, ki bodo obiskovalcem pomagala pri razumevanju osnovnega koncepta umetne inteligence, njene pogoste uporabe in etične razprave o tej tehnologiji.
Knjižnice že dolgo poučujejo medijsko pismenost in vzpon umetne inteligence je v tem pogledu tako izziv kot priložnost. Knjižnično osebje se mora, kot kritični uporabnik informacij seznaniti z novimi orodji, kar zdaj vključuje tudi razločevanje globokih ponaredkov in prepoznavanje vsebin, ustvarjenih z umetno inteligenco (kar je zlasti pomembno v šolskem/akademskem okolju). Medtem ko se teh veščin učimo in jih uporabljamo, moramo tudi naše uporabnike naučiti uporabe.

Več o umetni intelegenci in knjižničnem osebju, o pisanju s pomočjo umetne inteligence, tudi za rutinske opomnike zaposlenim in o možnostih razmaha avdioknjig v zapisu AI in the Library! The Current Landscape.

Skip to content