Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Udeležba na 20. konferenci Srbskega knjižničarskega društva v Vrnjački Banji

Udeležba na 20. konferenci Srbskega knjižničarskega društva v Vrnjački Banji
28. 12. 2023
Barbara Kavčič
Predsednica Sekcije za specialne knjižnice pri ZBDS
Arhiv BDS

Slavnostna otvoritev 20. kongresa Srbskega knjižničarskega društva je bila v Kraljevu, kjer so bile podeljene tudi stanovske nagrade.

Udeleženci na slavnostni otvoritvi

Udeleženci na slavnostni otvoritvi (foto: arhiv BDS)

Strokovni uvod v filozofsko dojemanje knjižnično-galerijskega prostora, kot ključne entitete našega dela, pa se je odvijal v Vrnjački Banji, v knjižnici »dr. Dušan Radić«. Popoldne se je razvilo v debati o modernem dojemanju prostora oziroma dojemanju prostora kot sodelavca v naši viziji po ustvarjanju prostora, ki bo omogočalo in podpiralo naše delovanje.

Filozofskemu razmišljanju vloge prostora Gorane Stevanović je sledilo odmevno predavanje Tamare Ognjević, ki je predstavila svojo vizijo prostora, kot možnega stvaritelja komunikacije tako v fizičnem, kot digitalnem prostoru. Sklop predavanj je zaključil dr. Bogdan Trifunović s prikazom primera splošne knjižnice v Čačku in kako je vizija mobilnosti, prilagodljivosti in multifunkcionalnosti zaživela v stavbi, ki na prvi pogled ni bila primerna za knjižnico. Tako je bila na konkretnem primeru prikazana evolucija med željami, zahtevami in potrebami ter dejansko realnostjo obnovljenih stavb, ki primarno niso bile namenjene knjižnici. Sledil je slavnostni sprejem in večerja.

Drugi dan je otvoril Santi Romero iz splošne knjižnice v Barceloni in IFLIne komisije za stavbe in opremo ter izpostavil pomembnost evolucije knjižničnega prostora. Med drugim je bil omenjen tudi primer dobre prakse Valvasorjeve knjižnice Krško in njenega združevanja potreb, možnosti, funkcionalnosti in služenja uporabnikom v največji meri.

Sledila je Anne-Elisabeth Buxtorf iz francoske nacionalne knjižnice, ki je predstavila desetletni projekt obnove, prenove in adaptacije glavne stavbe v Parizu. Izpostavila je logistične, urbanistične, sociološke in socialne posledice tako monumentalne prenove.

Sledila so predavanja o primerih dobrih praks prenov in ponovnih uporab ter prostorskih prilagoditev knjižnic širom Srbije. Temu je sledilo tudi predavanje direktorice Valvazorjeve knjižnice Krško Urške Lobnikar Paunović s primerom in izkušnjami Krške knjižnice, ki ji je prinesla uvrstitev v top 4 na svetovnem podiju na zadnji konferenci IFLA. Njeno predavanje je sprožilo precej interesa, vprašanj in čestitk ob izrednem uspehu. Temu so sledile predstavitve posterjev in njihovih projektov. Zadnji sklop predavanj se je osredotočil na uporabniško izkušnjo in dojemanje prostorov knjižnic ter usklajevanje potreb, standardov in dejanskih zmožnosti knjižnic za boljši jutri vseh.

direktorica Valvazorjeve knjižnice Krško Urške Lobnikar Paunović

Direktorica Valvazorjeve knjižnice Krško Urške Lobnikar Paunović (foto: B. Kavčič)

Tretji dan je bil posvečen virtualnemu prostoru, ki ga zavzemajo knjižnice. Najprej preko evropskih projektov, nato z uporabo spletnih strani, izkoriščanjem družbenih medijev ter možnimi izboljšavami in izpostavljenimi pastmi. Med odmevnimi prestavitvami pa je potrebno omeniti podkast Biblioperspektiva Miljane Todorović in njene izkušnje pri ustvarjanju vsebin tega formata.

Uradni del se je zaključil z razglasitvijo najboljšega plakata. Prvo nagrado je dobila Anđelija Lazić za plakat Koraki k cilju: Knjižnica kulturnega centra »študentsko mesto« v Metaversu.

20. konferenca Srbskega knjižničarskega društva se je zaključila z iskanjem zakladov in raziskovanjem Vrnjačke Banje v bolj sproščenem ozračju.

Kratek video s konference.

Skip to content