Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

TikTok v knjižnici

TikTok v knjižnici
22. 9. 2021
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

Podjetje Infobase je organiziralo 3-dnevni spletni seminar o aplikaciji TikTok za knjižničarje. Predavateljica Kelsey Bogan je zaposlena kot knjižničarka v Malvernu v Pensilvaniji. Rada bere in verjame, da se zvočne knjige štejejo za “pravo branje”. Svoje uporabnike poučuje medijsko pismenost. Sama uporablja družbene medije za zagovorništvo in na tak način gradi sodobne skupnosti. Knjižničarjem predstavlja teme kot so TikTok za knjižničarje, razvoj raznolikih knjižničnih zbirk in medijska pismenost.

V 3-dnevnem spletnem seminarju, ki je potekal v septembru 2021, je predstavila družbeno omrežje TikTok in njegovo uporabnost za knjižnice, knjižničarje in posledično tudi uporabnike.

V prvem dnevu seminarja je predstavila različne načine, kako lahko knjižnice in knjižničarji uporabijo storitve TikTok. Na primerih svojega lastnega TikTok profila je predstavila, kako lahko omrežje uporabimo za zagovorništvo, razvoj zbirk in oblikovanje skupnosti. Ob tem je spregovorila tudi o varnosti uporabe TikToka in močnem vplivu na založniško industrijo.

V drugem srečanju je predstavila osnove aplikacije TikTok, ključnike, primerne zvočne posnetke, dodajanje in urejanje besedila ter delila nasvete, kako pripraviti nekaj preprostih videoposnetkov.

Tretji dan je govorila o naprednejših možnostih ustvarjanja in urejanja videoposnetkov ter odgovarjala na vprašanja udeležencev.

Za ogled videoposnetkov se je potrebno prijaviti za vsak dan posebej (na povezavah, ki so navedene pri posameznem dnevu).

Predavateljica je prikazala nekaj zanimivih iztočnic in namigov, kako lahko knjižničarji uporabimo prednosti omrežja TikTok in privabimo mlajše uporabnike oziroma pripravimo promocijo knjižnice, branja in kakšne druge dejavnosti ter na nek način dosežemo uporabnika, ki ga drugače ne bi.

 

Skip to content