Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Teden splošnih knjižnic

Teden splošnih knjižnic
15. 11. 2021

​Med 15. in 20. novembrom 2021 splošne knjižnice po vsej Sloveniji praznujejo Teden splošnih knjižnic. V teh dneh se bodo v splošnih knjižnicah zvrstili različnih dogodki, veliko jih bo zaradi posebnih razmer virtualnih, s katerimi želijo nagovoriti zveste obiskovalce knjižnic in prebivalce v lokalnih skupnostih, pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo. Posebno pozornost bodo posvetili BRANJU – bralni kulturi in bralni pismenosti, obenem pa bodo opozorili na bogate knjižnične zbirke, ki jih hranijo splošne knjižnice.

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 19.  novembra 2021 zaključil z Dnevom splošnih knjižnic. Na ta dan bodo podeljene nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce. Nagrajence in njihove projekte, ki jih je komisija izbrala med petnajstimi prijavami, bodo na ta dan podrobneje predstavili na posebnem dogodku.

Knjižnično dejavnost opravlja 58 splošnih knjižnic, ki jo izvajajo v več kot tisoč manjših in večjih krajih po Sloveniji. Vse splošne knjižnice razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva, letno jih obišče več kot 10 milijonov obiskovalcev. Četrtina vsega prebivalstva Slovenije je članov splošnih knjižnic, na različne načine pa knjižnične storitve uporablja več kot polovica prebivalcev RS. Vsak član knjižnice si v povprečju izposodi 50 enot gradiva na leto ter lahko izbira med 480 prireditvami, ki jih letno organizira vsaka od 58 osrednjih knjižnic. Knjižnice so kot fizični in virtualni prostori učenja, prireditev, srečevanja in navdiha v lokalni skupnosti, informacijski centri ali tretji postori druženja, socialnega mreženja in demokratičnega sodelovanja.

V Sloveniji je razvoj knjižnic usmerjen v posodobitev poslovnega modela in krepitev delovanja mreže knjižnic, v razvoj novih storitev, v pridobivanje znanj, potrebnih kot odgovor na neprestane spremembe v družbi ter v utrjevanje vloge knjižnice kot aktivnega partnerja v družbi.

Več o dogodkih na spletni strani Združenja splošnih knjižnic.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Logotip dogodka

Skip to content