Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Svetovni dan poezije

Svetovni dan poezije
21. 3. 2022

»Urejena v besedah, obarvana s podobami, udarjena s pravim metrom, moč poezije nima para. Kot intimna izrazna oblika, ki odpira vrata drugim, poezija bogati dialog, ki katalizira ves človeški napredek, in je bolj nujna kot vedno v turbulentnih časih" je sporočilo generalne direktorice Audrey Azoulay UNESCA ob svetovnem dnevu poezije 2022.

Svetovni dan poezije, ki vsako leto poteka 21. marca, praznuje eno najbolj cenjenih oblik kulturnega in jezikovnega izražanja in identitete človeštva. Poezija, ki se izvaja skozi zgodovino – v vsaki kulturi in na vseh celinah – govori o naši skupni človečnosti in naših skupnih vrednotah, spreminja najpreprostejše pesmi v močan katalizator dialoga in miru.

Unesco je 21. marec prvič sprejel za svetovni dan poezije na svoji 30. generalni konferenci v Parizu leta 1999 , da bi podprl jezikovno raznolikost s poetičnim izražanjem in povečal priložnost, da se ogroženi jeziki slišijo. Svetovni dan poezije je priložnost, da počastimo pesnike, oživimo ustno izročilo pesniških recitalov, spodbujamo branje, pisanje in poučevanje poezije, spodbujamo zbliževanje poezije z drugimi umetnostmi, kot so gledališče, ples, glasba in slikarstvo, ter dvigujemo prepoznavnost poezija v medijih. Ker poezija še naprej združuje ljudi po celinah, so vsi vabljeni, da se pridružijo.

Več na spletni strani UNESCO.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Milena Bon

Skip to content