Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Svetovni dan intelektualne lastnine

Svetovni dan intelektualne lastnine
28. 4. 2022
mag. Mateja Drnovšek Zvonar
Osnovna šola Polje

Vsako leto, 26. aprila, države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), med katerimi je tudi Slovenija, praznujejo svetovni dan intelektualne lastnine.

Ta dan je bil izbran, ker je bila 26. aprila 1970 podpisana Konvencija o ustanovitvi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino. Z obeleževanjem tega posebnega dneva naj bi države članice dvigovale zavest o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju. In ob tem imajo pomembno vlogo tudi knjižnice, ki ozaveščajo svoje uporabnike o temi in problematiki.

Organizacije, ki so letos pripravile in obeležile ta dan, svoje novice, razlage in dejstva objavljajo tudi na družbenih omrežjih s ključnikom #WorldIntellectualPropertyDay.

Več o svetovnem dnevu intelektualne lastnine, ki je letos potekal pod geslom Digital Creativity: Culture Reimagined, je na voljo na spletišču WIPO na povezavi. Vabljeni tudi k ogledu zmagovalnih posnetkov natečaja World IP Day Youth Video Competition. Nekaj več izhodišč, podatkov, definicij in razlag o intelektualni lastnini pa je na voljo na spletni stran Urada RS za intelektualno lastnino.

Skip to content