Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Strokovni obisk šole in šolske knjižnice v Španiji

Strokovni obisk šole in šolske knjižnice v Španiji
14. 5. 2021
Nina Kranjec
Osnovna šola Grm Novo mesto

Kot osnovnošolska knjižničarka sem se pred leti vključila v Erasmus+ projekt na naši šoli, v okviru katerega sodelujemo s partnerskimi šolami iz Italije, Španije, Grčije in Poljske. Tema projekta je kritično mišljenje. Ena od prednosti sodelovanja v mednarodnih projektih je tudi možnost mobilnosti in s tem obisk partnerskih šol tujih držav, s čimer nam je omogočeno spoznati organizacijo in delovanje različnih izobraževalnih ustanov v tujini.
Žal so se sedaj, zaradi situacije s covid-19, vse aktivnosti v okviru projekta preselile na svetovni splet (tudi mobilnost). Tik pred izbruhom epidemije pa nam je v mesecu novembru 2019 še uspelo odpotovati v Španijo, v manjše mesto Cumbres Mayores, na tridnevno gostovanje na šolo IES José María Morón y Barrientos. To je šola, ki jo obiskuje samo 77 učencev. Glede na to, da sama prihajam iz šole z 800 učenci, je bila to zanimiva izkušnja, saj sem spoznala drugačen način dela in organizacije pouka.

Knjižne police z gradivom
Pogled v knjižnico (foto: N. Kranjec)

Šola ima tudi šolsko knjižnico, ki pa je, verjetno tudi zaradi majhnega števila učencev, zelo skromno opremljena in slabo založena z gradivom. Ima samo nekaj vitrin in omar. Ker je pouk organiziran brez odmorov, je knjižnica odprta le pol ure na dan (v času odmora za malico), tako da imajo učenci zelo malo priložnosti za preživljanje časa v prostorih knjižnici.

Knjige v knjižni omari
Pogled v knjižno omaro (foto: N. Kranjec)

Iz Španije sem se vrnila z dragocenimi izkušnjami in spoznanjem, da imamo kljub vsemu, v Sloveniji dobro zakonsko urejeno šolsko knjižničarstvo, organizirano mrežo in delovanje šolskih knjižnic. V upanju, da se bodo razmere s covid-19 kmalu umirile in bomo lahko znova širili svoje strokovno znanje z izmenjavami v tujini, sem se vključila tudi v nov Erasmus+ projekt, v okviru katerega načrtujem spoznati organizacijo in delovanje (šolskih) knjižnic na Škotskem.

Skip to content