Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Strokovna ekskurzija DBC v knjižnico Osijek, ogled Novega Sada in čez Fruško goro domov

Strokovna ekskurzija DBC v knjižnico Osijek, ogled Novega Sada in čez Fruško goro domov
13. 6. 2023
Brina Zabukovnik Jerič
Knjižnica Velenje, predsednica DBC
Brina Zabukovnik Jerič

Društvo bibliotekarjev Celje že vrsto let organizira spomladansko strokovno ekskurzijo za svoje člane. V letošnjem letu smo se odločili ponuditi 3-dnevni program (26. – 28. 5. 2023), kakor smo ga organizirali pred leti. Namreč v zadnjih letih smo pripravljali 2-dnevne programe, kar je pomenilo, da smo si lahko ogledali le bližnje destinacije (Hrvaška, Madžarska, Italija…). Tokrat pa smo se lahko odpravili malce dlje. Z agencijo Komptur, s katero sodelujemo vrsto let, smo pripravili program, ki nas je vodil proti Vojvodini.

Na pot z VIP avtobusom

Na pot z VIP avtobusom (foto: B. Zabukovnik Jerič)

Pot nas je peljala mimo mesta Osijek, ki je gospodarsko in kulturno središče Slavonije. Mesto je nastalo na desnem bregu Drave, njegova zgodovina je zelo bogata, saj so tu našli ostanke naselbin Ilirov, Keltov, Rimljanov, Turkov … Ena največjih znamenitosti mesta je veličastna neogotska katedrala, sprehodili smo se do univerze, narodnega gledališča in kompleksa »Tvrđe« z osrednjim trgom. Obiskali smo »Gradsko i sveučilišno knjižnico Osijek« (GISKO), ki ima kar dve funkciji: je osrednja (matična) javna/narodna knjižnica mesta Osijek in visokošolska oz. znanstvena knjižnica Univerze Josipa Strossmayerja v Osijeku. Sprejela nas je dr. Marijana Špoljarić Kizivat, višja knjižničarka, ki nas je popeljala po vseh oddelki knjižnice (oddelek za odrasle, mladino in otroke, študijska čitalnica, Avstrijska čitalnica, mediateka, služba nabave in obdelave ter uprava in razvojna matična služba, kjer je zaposlena tudi simpatična Marijana).

Mestna in visokošolska knjižnica Osijek

Mestna in visokošolska knjižnica Osijek (foto: B. Zabukovnik Jerič)

Knjižnica prejema tudi obvezni izvod gradiva, tako da ima precejšnjo prostorsko stisko, namreč tudi na otroškem oddelku so knjige zložene na police, ki segajo prav do stropa. Knjižnica je locirana v stari zgradbi, ki je sprva služila kot vila, tako da ima precejšnjo prostorsko stisko in več lokacij za shranjevanje gradiva.

Udeleženci ekskurzije pred knjižnico (foto: B. Zabukovnik Jerič)

Udeleženci ekskurzije pred knjižnico (foto: B. Zabukovnik Jerič)

Pot nas je vodila vse do Novega Sada, kjer smo se nastanili v hotelu in večerjali v avtentičnem okolju z glasbo – RIBARSKO OSTRVO.

Naslednji dan smo namenili ogledu mesta Novi Sad, ki ima bogato zgodovino in kulturo (Petrovaradinska trdnjava, Trg svobode, ogled katedrale, mestne hiše, gledališča, mestnih ulic in vrveža). Dan smo zaključili v Pajinem Salašu, kjer smo ob degustaciji vin lokalne hrane uživali ob pristni glasbi.

Zadnji dan nas je pot vodila mimo Sremskih Karlovcev proti nacionalnemu parku Fruška gora, kjer smo si na obrobju ogledali samostan Krušedol, ki je eden izmed 16 pravoslavnih samostanov, za katere je značilno specifična arhitektura, bogata samostanska dediščina, knjižnice in fresko slikarstvo ter dan zaključili v t. i. »mačvanskem slogu« z avtentičnim kosilom.

V letošnjem letu smo k soudeležbi povabili člane vseh bibliotekarskih društev, odzvali sta se Društvo bibliotekarjev Ljubljana in Društvo bibliotekarjev Gorenjske. Strokovne ekskurzije se je udeležilo 18 udeležencev.

Zadnje kosilo na poti domov (foto: B. Zabukovnik Jerič)

Zadnje kosilo na poti domov (foto: B. Zabukovnik Jerič)

Zahvala za prijetno in strokovno ekskurzijo gre predvsem vodniku Mohorju Hudeju, ki nas je kratkočasil z odličnim in poglobljenim vodenjem, Zvezi biblikotekarskih društev Slovenije za finančno podporo ter vsem udeležencem, ki so s svojo pozitivno energijo pripomogli k enkratnemu vzdušju.

Skip to content