Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Strasbourg, svetovna prestolnica knjige 2024

Strasbourg, svetovna prestolnica knjige 2024
7. 3. 2024
Canva (ustvarjeno)

Mesto Strasbourg (Francija) s svojo bogato zgodovino in kulturno dediščino je Unescova svetovna prestolnica knjige leta 2024.

Mesta, priznana kot svetovne prestolnice knjige UNESCO, se zavezujejo, da bodo izvajala različne dejavnosti za spodbujanje kulture branja in izkoriščanje moči knjig za spodbujanje bolj vključujočih, miroljubnejših in trajnostnih družb.

Zgodovina mesta Strasbourg je polna simbolov, povezanih s pisanjem, knjigami in mislijo. Leta 1605 so na primer novinarji iz več srednjeevropskih mest tedensko pisali v prvi sodobni časopis. Medtem ko je uničenje večine zbirke splošne knjižnice med bombardiranjem v drugi svetovni vojni pustilo globoko brazgotino v zavesti lokalne skupnosti.

Strasbourški program temelji na nekaj temeljnih stebrih, skrbno oblikovanih v sodelovanju z lokalnimi deležniki in prebivalci. Mesto, ki nosi klobuk evropske prestolnice, pripravlja oder za dinamične pogovore, ki v ospredje postavljajo človekove pravice, politiko in okoljska vprašanja.

V Strasbourgu si prizadevajo raziskovati kompleksne teme, kot so pripovedi o izgnanstvu in njihova povezava s pravico do kulture ali povezave med kulturo in okoljem. V Strasbourgu se s povečevalnim steklom lotevajo literarnega sveta, od razmišljanja o trajnosti do etičnih vidikov neprodanih izdaj in uporabe papirja.

V mestu je čutiti prizadevanje za spodbujanje literarnega in kulturnega izobraževanja, zlasti med mladimi. Strasbourg skrbi, da se vsak posameznik poglobljeno ukvarja z branjem in pisanjem, od tradicionalnih knjig do digitalnega področja.

Več o dogajanjih v letošnji svetovni prestolnici knjige Strasbourg, the 2024 World Book Capital.

UNESCO pa je za svetovno prestolnico knjige za leto 2025 imenoval Rio de Janeiro, Brazilija.

Skip to content