Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Ste bili v zadnjem času v knjižnici?

Ste bili v zadnjem času v knjižnici?
25. 8. 2023
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

Na Ontario Library Association Super Conference, ki je največje strokovno srečanje za knjižničarje v Kanadi, so se v februarju 2023 zbrali knjižničarji iz celotne Kanade, da bi izmenjali svoje primere in izkušnje o izzivih, s katerimi se soočajo splošne knjižnice v današnjem času. Eden od glavnih izzivov je, da knjižnice postajajo zadnji javni prostori, kamor se lahko ljudje zatečejo. Vse več ljudi s kompleksnimi potrebami se obrača na knjižnice po pomoč, kar pa za knjižničarje predstavlja velik psihosocialni in fizični napor.

V članku z naslovom Have You Been to the Library Lately? avtorja Nicholasa Hune-Browna je opisan primer Calgary Public Library, ki je ena izmed najinovativnejših splošnih knjižnic v Kanadi. Knjižnica je v zadnjih letih začela v svoje delovanje uvajati dodatne storitve (zaposlovanje socialnih delavcev), kar je omogočilo, da je knjižnica postala še bolj dostopna in prijazna za vse uporabnike.

Članek se zaključuje s tem, da knjižnice potrebujejo več podpore s strani odločevalcev, da bodo lahko še naprej opravljale svojo pomembno vlogo v družbi.

Celoten članek je dostopen na spletni strani.

Skip to content