Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Splošne knjižnice si prizadevajo privabiti več obiskovalcev

Splošne knjižnice si prizadevajo privabiti več obiskovalcev

Dan Novak v članku Public Libraries Aim to Bring in More Visitors piše o spreminjanju splošnih knjižnic v Združenih državah Amerike. Namesto da bi bile samo prostori za knjige, so postali središča skupnosti. prirejajo različne dogodke, kot so razprave o knjigah in aktualnih dogodkih, filmske predstave, delavnice pisanja poezije in razprave v tujih jezikih. Imajo posebne sobe za najstnike, s knjigami, namenjenimi najstnikom in mlajšim odraslim, kjer lahko uporabljajo stvari, kot so 3-D tiskalniki in očala za navidezno resničnost.

V nekaterih skupnostih imajo ljudje dostop do socialnih storitev v knjižnicah in “zapolnijo vrzeli ” v storitvah skupnosti. V knjižnicah so tudi posebni prostori za otroke, kjer lahko delajo domače naloge.

Knjižnice prireja zaposlitvene sejme in sodeluje z lokalnimi organizacijami, da družinam pomagajo pridobiti zdravstveno zavarovanje. Ljudje, ki si ne morejo privoščiti nakupa lastnega prenosnega računalnika, si ga lahko izposodijo v knjižnici.

American Library Association je ugotovila, da po vsej državi (ZDA) 76 odstotkov knjižnic pomaga obiskovalcem pri uporabi vladnih programov in storitev. Približno 73 odstotkov pomaga ljudem pri prijavi na delovna mesta.

Na koncu članka je še Kviz – splošne knjižnice si prizadevajo privabiti več obiskovalcev.

Nova lokacija knjižnice Wheaton (ZDA).

Nova lokacija knjižnice Wheaton (ZDA).

Skip to content