Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Splošna knjižnica leta 2023 – nominirane knjižnice

Splošna knjižnica leta 2023 – nominirane knjižnice

Za nagrado Splošna knjižnica leta 2023 (Public Library of the Year 2023) so nominirane štiri izjemne knjižnice. Nagrado vsako leto podeljujeta Systematic in Mednarodna zveza bibliotekarskih združenj in ustanov (IFLA). Letos so bile nominirane štiri izjemne knjižnice z vsega sveta.

16 knjižnic iz 11 držav se je potegovalo za nagrado. To so nove splošne knjižnice, ki ponujajo zmagovalno kombinacijo funkcionalne arhitekture, kreativnih informacijskih rešitev in krepitev lokalne kulture. Člani žirije IFLA so izbrali štiri nominiranke:

  • Valvasorjevo knjižnico Krško,
  • Gabriel García Márquez Library v Španiji,
  • City of Parramatta Library v Avstraliji in
  • Shanghai Library East na Kitajskem.

Nominirane knjižnice se med drugim odlikujejo po tem, kako je knjižnica arhitekturno vkomponirana v okolje in kakšne prostore ponuja za ohranjanje kulture, za učenje in za izvajanje dejavnosti. Jakob Lærkes, predsednik žirije in vodja knjižnic v mestni občini Gladsaxe na Danskem, je navdušen nad raznolikostjo letošnjih nominirancev in nad tem, kako si vsi delijo prav poseben fokus: “Letošnje kandidatke za splošno knjižnico leta – Year Award 2023 prikazujejo impresiven razpon tega, kar danes opredeljuje odlično knjižnico, in kako oblikovati inovativne rešitve, ki bodo temu ustrezale. Od velikanskih in ikoničnih novih zgradb do manjših središč skupnosti z velikim vplivom, vse štiri nominirane knjižnice poudarjajo močno okoljsko ozaveščenost, vključevanje skupnosti in arhitekturni pridih, kar dokazuje, da so vse knjižnice resnično zgrajene za prihodnost.”

Do nagrade so upravičene novozgrajene knjižnice ali knjižnice v stavbah, ki se prej niso uporabljale kot knjižnice.

Nagrada za splošno knjižnico leta vključuje denarno nagrado v višini 5000 USD, ki jo sponzorira Systematic A/S. Nagrada bo podeljena na svetovnem kongresu IFLA v Rotterdamu na Nizozemskem 21. avgusta 2023.

Pred razglasitvijo rezultatov v tem tednu predstavljamo vse štiri nominirane knjižnice.

Nominirane knjižnice.

Nominirane knjižnice.

 

Skip to content