Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Splošna knjižnica leta 2023 – nominirane knjižnice – 2

Splošna knjižnica leta 2023 – nominirane knjižnice – 2

Barcelona se z novo ikonično okrožno knjižnico, specializirano za latinskoameriško književnost, poklanja kolumbijskemu nobelovcu Gabrielu Garcii Márquezu, ki je v mestu živel v letih 1967-75. Biblioteca Gabriel García Márquez je čudovita stavba z lesenim okvirjem, ki meri 4.000 kvadratnih metrov. Knjižnica se nahaja v delavskem okrožju Sant Martí v Barceloni. Prejela je zlati certifikat LEED, najvišjo oceno za trajnostni razvoj.

Knjižnica je predstavljena kot čaroben kiparski volumen, ki so ga navdihnili zloženi knjižni bloki, postavljeni na trg, rahlo dvignjen nad ulico. Velike odprtine in praznine ustvarjajo dialog z okolico. Dostopna arkada podaljšuje pešpot in kulturno os soseske ter se povezuje z notranjostjo. Knjižnica je zasnovana kot vzpenjajoča se pot okoli trikotnega osrednjega dvorišča, ki v središče stavbe prinaša naravno svetlobo. Niz ravni spodbuja obiskovalce, da se premikajo po različnih možnostih, dokler ne dospejo do obsežnega prostora, ki se nahaja v najvišjem nadstropju. V knjižnici so avditorij, prostor za kuhanje in radijski studio “Radio Maconda”, postaja, ki jo upravlja mreža barcelonskih knjižnic.

Arhitekti: Suma Arquitectura

Dostopen je video v španskem jeziku in spletna stran knjižnice ter prispevek. Več fotografij knjižnice je dostopnih na spletni strani., pa še nekaj o knjižnici.

Nagrada za splošno knjižnico leta vključuje denarno nagrado v višini 5000 USD, ki jo sponzorira Systematic A/S. Letos so bile nominirane štiri izjemne knjižnice, ki predstavljajo najboljše z vsega sveta. Nagrada bo podeljena na svetovnem kongresu IFLA v Rotterdamu na Nizozemskem 21. avgusta 2023.

Pred razglasitvijo rezultatov v tem tednu predstavljamo vse nominirane knjižnice.

 

Skip to content