Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Splošna knjižnica leta 2023 – nominirane knjižnice – 3

Splošna knjižnica leta 2023 – nominirane knjižnice – 3

Med nebotičniki sydneyjskega predmestja Parramatta je svoj dom našla nova živahna knjižnica. Nova knjižnica izstopa kot ikonična stavba s spektakularno rdečo streho. Trajnost, dostopnost in vključenost so v središču knjižnice. Rezultat je vesela stavba z igrivim dizajnom. Njena trikotna oblika je izklesana z zimskim soncem, kar omogoča, da sonce sveti na trg vse leto.

Koncept komplementarnega barvnega jezika, ki je bil uporabljen pri oblikovanju zunanjosti stavbe, se nadaljuje tudi v notranjosti, navdih zanj pa je avstralska flora. Pritličje je zasnovano kot podaljšek trga, urbana dnevna soba in prilagodljiv prostor za sestanke, razstave in raziskave. Predstavlja se kot rdeč kokon s kosi živo zelenega pohištva, razpršenega po notranjosti. Ta velik odprt foyer se neposredno povezuje z zadnjim delom stare mestne hiše. Knjižnica Parramatta je sodobno kulturno središče in destinacija za povezovanje skupnosti prek poslovnih in ustvarjalnih srečanj v dnevnih prostorih ter sodelovanja in udejstvovanja v ustvarjalnih in kulturnih prostorih. Obiskovalci lahko obiščejo tudi Hram aboriginske dediščine, ki skrbi za lokalno gradivo in znanje Prvih narodov, njegovo hranjenje in izmenjavo.

Arhitekti: Gautrand Architecture v sodelovanju z avstralskima podjetjema DesignInc in Lacoste + Stevenson

Nagrada za splošno knjižnico leta vključuje denarno nagrado v višini 5000 USD, ki jo sponzorira Systematic A/S. Letos so bile nominirane štiri izjemne knjižnice, ki predstavljajo najboljše z vsega sveta. Nagrada bo podeljena na svetovnem kongresu IFLA v Rotterdamu na Nizozemskem 21. avgusta 2023.

Pred razglasitvijo rezultatov v tem tednu predstavljamo vse nominirane knjižnice.

 

Skip to content