Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Splošna knjižnica leta 2023 – nominirane knjižnice – 4

Splošna knjižnica leta 2023 – nominirane knjižnice – 4

Šanghajska vzhodna knjižnica se nahaja v okrožju Pudong v Šanghaju. S svojimi impresivnimi 115.000 kvadratnimi metri je največja knjižnica v državi z osupljivo arhitekturo, razgibanimi prostori in živahnim bralnim vzdušjem. Monumentalna oblika je zgrajena iz edinstvene vrste kamna iz regije, imenovan kamen Taihu. Zunanjost sedemnadstropne knjižnice spominja na knjige. Petnajst fotografij marmornatih vrtincev je bilo “natisnjenih” na steklene plošče fasade v poklon dolgi zgodovini tiskane knjige na Kitajskem.

Notranjost, ki se spreminja, se odraža na zunanji strani, okna pa so razporejena v vodoravnih pasovih različnih stopenj prosojnosti. Dva paviljona podpirata glavno strukturo stavbe. Ob pogledu od daleč se zdi, da glavni volumen knjižnice “lebdi”, saj paviljona na dnu zakrivajo drevesa v sosednjem parku Century Park. Obiskovalci vstopajo skozi velik atrij, v katerem prevladujejo topli toni materialov, kot so bambus, hrast in teraco. Notranjost je prostorna in prilagodljiva, z logično organizacijo pohištva. Med različnimi prostori obstaja odlična vizualna povezava prek velike, vdolbljene odprtine, ki prečka središče stavbe. Impresivna knjižnica ima prilagodljive, modularne, odprte prostore, ki vključujejo gledališče, razstavni prostor in urejene čitalnice.

Arhitekti: Schmidt Hammer Lassen Architects (več)

Nagrada za splošno knjižnico leta vključuje denarno nagrado v višini 5000 USD, ki jo sponzorira Systematic A/S. Letos so bile nominirane štiri izjemne knjižnice, ki predstavljajo najboljše z vsega sveta. Nagrada bo podeljena na svetovnem kongresu IFLA v Rotterdamu na Nizozemskem 21. avgusta 2023.

Pred razglasitvijo rezultatov v tem tednu predstavljamo vse nominirane knjižnice.

 

Skip to content