Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Spletni tečaji iskanja in uporabe e-virov v NUK

Spletni tečaji iskanja in uporabe e-virov v NUK
9. 9. 2021

V jesenskih mesecih vas vabimo na brezplačne tečaje iskanja in uporabe e-virov. Organizira jih Narodna in univerzitetna knjižnica, potekali pa bodo v spletnem okolju z uporabo aplikacije Zoom. Izobraževanja so namenjena uporabnikom, udeležijo pa se jih lahko tudi knjižničarji, ki želijo obnoviti ali nadgraditi svoje znanje. Kaj boste izvedeli?

KAKO DO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA IN STORITEV NARODNE IN UNIVERZITETNE KNJIŽNICE
Na tečaju bodo predstavljene osnovne značilnosti knjižnične zbirke NUK, postavitev gradiva, pogledali bomo različne vire za iskanje in naročanje gradiva (računalniški in listkovni katalogi), raziskali možnosti dostopa in uporabe gradiva ter podali pregled storitev NUK, ki so namenjene uporabnikom.

ELEKTRONSKI INFORMACIJSKI VIRI ZA POMOČ PRI ŠTUDIJU IN RAZISKOVALNEMU DELU 
Kje in kako dostopamo do informacijskih virov, pogoji dostopa do njih ter izbor ustreznega vira za iskanje so vsebina drugega tečaja. Odskočna deska za raziskovanje po virih je portal Mrežnik. Predstavljene bodo iskalne strategije, prednosti in omejitve iskalnikov, posebnosti različnih seznamov virov in iskalnikov ter izbor ustreznega iskalnika ali seznama virov za poizvedbo.

UPORABA ORODJA ZA UPRAVLJANJE BIBLIOGRAFSKIH REFERENC EndNote Online
Pišete strokovna ali znanstvena besedila? Seminarske naloge in zaključna dela, pri katerih navajate reference? Poznate različne stile citiranja? Ste si kdaj želeli orodja, s katerim bo vaše delo s citati hitrejše in učinkovitejše? Udeležite se tečaja, kjer vam bomo odgovorili na tovrstna vprašanja in vas naučili uporabljati EndNote Online.

IZOBRAŽEVANJE AVTORJEV ZA OBJAVLJANJE V ODPRTEM DOSTOPU
Na tečaju predstavimo definicije odprtega dostopa, razloge za objavo v odprtem dostopu, različne poslovne modele objavljanja v odprtem dostopu, založniške politike, plenilske založnike, kje najdemo objave v odprtem dostopu in smernice v Sloveniji.

Podrobnejši razpored tečajev in prijavnice za udeležbo najdete na spletni povezavi

Novico pripravila: Polona Marinšek (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Pixabay

Skip to content