Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Spletni seminar: RDA

Spletni seminar: RDA
28. 9. 2021
dr. Mojca Rupar Korošec
Narodna in univerzitetna knjižnica
Zajem zaslona

Zveza RDA (Research data alliance; Zveza za raziskovalne podatke) je 16. septembra 2021 pripravila spletni seminar  “Navigating Data Sharing in International Research Collaborations” (Usmerjanje souporabe podatkov v mednarodnih raziskovalnih sodelovanjih).

Obravnavanih je bilo več zahtevnih vprašanj v zvezi z izmenjavo podatkov v mednarodnih raziskavah in predstavljen okvir, ki je bil razvit kot rezultat projekta iN2N, ki se je izvajal v Nemški nacionalni knjižnici.

Ali smo knjižnice kot »globalne podatkovne skupnosti« pripravljene na znaten napredek pri pospeševanju odkritij in napredku raziskav z odprto znanostjo? Usmerjanje v izmenjavo podatkov v okviru mednarodnega sodelovanja je namreč izjemno zapleteno in zahtevno.

Delavnica multidisciplinarnih strokovnjakov za podatke o mednarodnem omrežju iN2N  je bila zato namenjena obravnavi družbenih in tehničnih izzivov pri zagotavljanju izmenjave in interoperabilnosti podatkov. Udeleženci so začrtali okvir, ki naj bi pomagal usmerjati mednarodne raziskovalne projekte o obravnavi  in souporabi raziskovalnih podatkov.

RDA »Node Slovenia« je nacionalno vozlišče RDA, ustanovljeno kot dolgoročna osrednja kontaktna točka med RDA in izvajalci podatkovnih dejavnosti, organizacijami za financiranje, raziskovalnimi agencijami in drugimi pomembnimi deležniki v Sloveniji. Vozlišče koordinira Arhiv družboslovnih podatkov Slovenije (ADP). Podatkovno skupnost so sprva sestavljali predstavniki raziskovalnih podatkovnih infrastruktur za humanistiko (DARIAH-SI) in jezikoslovje (CLARIN.Si) ter Univerze v Ljubljani. Vozlišče pa je odprto za dodatne raziskovalne podatkovne infrastrukture, raziskovalce in druge zainteresirane deležnike iz Slovenije.

Posnetek spletnega seminarja je dostopen tukaj.

Skip to content