Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Spletni razstavi Nacionalne knjižnice Peru

Spletni razstavi Nacionalne knjižnice Peru
26. 4. 2021
Tomaž Bešter
Narodna in univerzitetna knjižnica

S perujske ambasade smo prejeli prijazno povabilo k ogledu prvih dveh spletnih razstav Nacionalne knjižnice Peru, ki so jih pripravili na platformi Google Arts & Culture. Kot navajajo, so prva ustanova v tem delu sveta, ki se je pridružila uporabi Googlovega orodja za promocijo in povečevanje dostopa do bibliografske, dokumentarne in slikovne dediščine v Peruju in na tujem.

Prva spletna razstava ima naslov Perujske mislice 19. stoletja (Pensadoras peruanas peruanas del siglo XIX) in poudarja intelektualne dosežke izbranih Perujčank iz 19. stoletja, med drugimi tudi Flore Tristán, Mercedes Cabello, Manuele Gorriti in Clorinde Matto. Druga pa prinaša osebni intimni svet Joséja Maríe Egurna (José María Eguren: intimate museum) ter skozi verze in slike vzpostavlja estetski, simbolični in družbeni univerzum pomembnega perujskega pesnika z začetka preteklega stoletja.

Google Arts & Culture je odlična spletna platforma, ki ponuja prostor ustanovam, ki skrbijo za kulturno in znanstveno dediščino. Te lahko svoje zaklade predstavijo v visoko resolucijskih digitalnih reprodukcijah in skozi zgodbe v spletnih razstavah ter z drugimi orodji povečujejo dostop do mejnikov dediščine predvsem zunaj domačega okolja, širom po svetu. Zaradi tega so svojo priložnost tu našli predvsem muzeji, tudi nekaj slovenskih najdemo. V NUK smo na Google Arts & Culture postavili pet spletnih razstav, s katerimi smo predstavili del zakladov svoje zbirke.

Vabljeni k raziskovanju.

 

Skip to content