Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Spletni dogodek Digitalna preobrazba družbe

Spletni dogodek Digitalna preobrazba družbe
18. 6. 2021
dr. Mojca Rupar Korošec
Narodna in univerzitetna knjižnica

»Digitalna družba je pojav, ki se mu ni mogoče več izogniti.« To je bil izhodiščni moto včerajšnjega spletnega dogodka, ki je združil forum EPUO o prihodnosti izobraževanja odraslih in nacionalno spletno razpravo EPALE, ki ju je organiziral Andragoški center Slovenije (ACS) v sodelovanju s CMEPIUS.

Digitalna preobrazba zajema vse generacije in vpliva na vsa področja našega življenja.

V času covida-19 smo bili zaradi spremenjenih okoliščin prisiljeni nadgraditi svoje digitalne spretnosti, vendar smo kmalu zaznali pojav večanja digitalnih razlik, ki so se zaradi novonastale krize samo še povečevale. Novonastali virtualni svet komuniciranja in sodelovanja smo morali usvojiti, ob čemer smo spoznali, kako je digitalizacija vzajemno povezana z vseživljenjskim učenjem. Učimo se tudi zato, da bomo digitalno spretni, saj lahko tehnologija podpira naše učenje (in druge vidike življenja) do neslutenih možnosti. Ker ima posebno vlogo pri tem umetna inteligenca, se upravičeno sprašujemo, kakšna bo prihodnost in katere so priložnosti za sinergijo med človekom in tehnologijo?

digitalni preobrazbi družbe, njenih etičnih vidikih ter povezavi z vseživljenjskim učenjem smo se pogovarjali z vidnimi strokovnjaki in praktiki.

V prvem delu programa Forum EPUO o prihodnosti izobraževanja odraslih je sodelovalo pet govorcev, ki so povezovali pomembne teme o usklajevanju digitalne preobrazbe in uporabi sodobnih tehnologij umetne inteligence v vseživljenjskem učenju. Nekaj besed o EPUO – je akronim za projekt Uresničevanje prenovljenega Evropskega programa za učenje odraslih. Dejavnosti v vseh državah EU tečejo že od leta 2012, v Sloveniji jih koordinira ACS. V aktualni fazi projekta (2020–2021) med drugim organizirajo forume o prihodnosti izobraževanja odraslih.
V drugem delu je potekala Nacionalna spletna razprava EPALE, njen osrednji govornik je bil dr. Luka Omladič z Inštituta za aplikativno etiko, Ljubljana; pretekli član (2012–2019) UNESCO Svetovne komisije za etiko znanosti in tehnologije (COMEST).

Nosilna tema drugega sklopa je predstavljala etiko znanosti in tehnologije v času tehnoloških prehodov, ki ji je za zaključek sledila krajša razprava. EPALE je elektronska platforma za izobraževanje odraslih v Evropi in predstavlja prostor medsebojne izmenjave mnenj in virov strokovnemu osebju na področju izobraževanja odraslih. V Sloveniji v okviru CMEPIUS deluje Nacionalna podporna služba (NPS) EPALE Slovenija.

Skip to content