Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Spletne platforme e-knjig za otroke

Spletne platforme e-knjig za otroke
25. 11. 2020

Na spletu obstajajo različne platforme – spletne knjižnice, namenjene otrokom, kjer so dostopne brezplačne ali plačljive e-knjige. Ena izmed zanimivejših spletnih platform je spletna knjižnica Vooks, ki je namenjena otrokom, kjer lahko dostopajo do zvočnih oziroma avdiovizualno podprtih ter ilustriranih (tudi 3-D) e-knjig. Na tak način želijo ustvarjalci opogumiti in spodbuditi otroke, da se navdušijo nad branjem. Zato Vooks vsebuje vse elemente, ki so motivatroji branja (prilagodljivost hitrosti branja, dragocene življenjske lekcije in vizualna povezava med besedilom in ilustracijami). Na voljo je predogled zaloge e-knjig v spletni knjižnici, kjer je tudi možnost prijave in 30-dnevnega testnega obdobja. V ponudbi so tudi učni oziroma bralni načrti, ki osmislijo določene vsebine. 

Tudi MagicBlox je spletna platforma, ki se že od leta 2009 trudi knjige narediti bolj dostopne, privlačne in zabavne. Otrokom želijo omogočiti navdušujočo bralno izkušnjo. Njihova ponudba obsega zbirko e-knjig nagrajenih avtorjev in založnikov celega sveta, v starostni kupini za otroke stare od 1 do 13 let.

Še ena zelo zanimiva platforma, ki ponuja e-branje je Epic. Nastala je z idejo čim večjemu številu otrok približati knjige. Leta 2013 so se odločili, da vzpostavijo prvo »epsko« bralno izkušnjo, namenjeno samo otrokom. Do danes je Epic prerasel v večkrat nagrajeno naročniško storitev, ki milijonom družin omogoča takojšen neomejen dostop do več tisoč knjig, videoposnetkov in kvizov vodilnih založnikov, ki otrokom pomagajo brati, učiti se in rasti.

Novico pripravil: Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Foto: Unsplash

 

Skip to content