Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Spletna srečanja o rešitvah za zakonito deljenje razprodanih del iz zbirk na spletu

Spletna srečanja o rešitvah za zakonito deljenje razprodanih del iz zbirk na spletu
15. 4. 2022

Direktiva o avtorskih pravicah iz leta 2019 je predlagala rešitev za odpravo avtorskih pravic na tako imenovanih »Out-of-commerce works« oziroma razprodanih delih. Ustanove kulturne dediščine morajo, da bi lahko koristile to rešitev, objaviti svojo namero, da bodo nabore podatkov objavile na spletu prek portala razprodanih del urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO).

V pomoč tistim, ki nameravate uporabiti to rešitev, the European Union Intellectual Property Office (EUIPO) v sodelovanju z Europeano uvaja Urad za publikacije evropske unije Datathon, v katerem vas bo EUIPO vodil skozi različne korake postopka (da boste lahko uredili pravice za zakonito deljenje netržnih del iz vaših zbirk na spletu).

Na voljo bodo različna spletna srečanja in čas med sejami, da boste lahko znotraj svoje ustanove pripravili podatke za izmenjavo prek portala EUIPO. Datathon bo pripravil:
• prvo spletno sejo 26. aprila 2022, ki bo dala informacije o tem, kako prepoznati, kaj je in kaj ni razprodano delo,
• tej bo sledila seja 10. maja 2022, na kateri vas bodo popeljali skozi ključne funkcije portala,
• in sejo 24. maja 2022, ki vam bo pomagala pripraviti ustrezne nabore podatkov o razprodanih delih za bulk upload na portal,
• ter zaključni hibridni dogodek 28. junija 2022, v živo na sedežu EUIPO v Alicanteju (kamor bodo nekateri udeleženci povabljeni) in na spletu.

Vsa srečanja bodo vključevala predstavitve in čas za neformalno razpravo med udeleženci. Potekala bodo od 10:30 do 12:00 po srednjeevropskem času preko videokonferenčnega okolja Zoom.

Interes za udeležbo na dogodku potrdite tako, da do 19. aprila izpolnite in oddate v spletnem obrazcu za prijavo prek povezave za spletno prijavo. Dogodek je odprt za vse strokovnjake s področja kulturne dediščine, ki jih ta tematika zanima. Vabljeni, da se pridružite srečanjem, tudi če še ne nameravate deliti nobenih podatkovnih nizov. 

Vabilo lahko delite z vsemi v državi, ki bi jih to morda zanimalo!

Za dodatne informacije se lahko obrnete na outofcommerceworks@euipo.europa.eu (ga. Kaisa Unander, tel. +34 96513 8662). 


Kaj so razprodana dela?
V slovenskem pravnem redu velja, da varstvo avtorske pravice traja za čas avtorjevega življenja in še sedemdeset let po njegovi smrti (59. člen Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah). 
Razprodana dela so dela, ki so še vedno zaščitena z avtorsko pravico, le da niso več ali nikoli niso bila komercialno dostopna. Sčasoma lahko vsako delo postane netržno, na primer poezija, romani, filmi, pesmi, slike. Nekatera dela, kot so plakati, letaki ali amaterska avdiovizualna dela, pa so netržna dela že od začetka.

Novico pripravil: Silvester Videtič (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Logo EUIPO

Skip to content