Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Spletna razstava o Donavi

Spletna razstava o Donavi
2. 6. 2021

V enem od nedavnih novičnikov nas Europeana skupaj z avstrijsko nacionalno knjižnico in Konferenco evropskih nacionalnih knjižnic (CENL) vabi na ogled nove spletne razstave. Pod naslovom Donava: povezovanje Evrope (The Danube: connecting Europe) se skriva izbor zgodovinskega gradiva o drugi najdaljši reki v Evropi, ki izvira na jugozahodu Nemčije in se izliva v Črno morje ter pri tem prečka kar nekaj dežel in kultur. Tudi ta razstava je skozi perspektivo različnosti, ki jih reka srečuje na svoji poti, nastala v skrbništvu Hansa Petsharja iz avstrijske nacionalne knjižnice, a za njo stoji kopica znanstvenih sodelavcev s Slovaške, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Bolgarije, Romunije, Moldavije in Ukrajine, Fundacije Europeana in združenja Danube Parks
Razstava nas skozi sedem poglavij pelje na pot spoznavanja Donave. S pomočjo starih zemljevidov, vinjet in fotografij spoznavamo njeno povezovalno in hkrati mejno vlogo, ki jo je odigrala skozi čas. Donava je predstavljena skozi zgodovinski oris, kartiranje, potovanja, turizem ter mednarodni, inženirski in okoljevarstveni vidik.
Pridružujemo se vabilu. Spletna razstava o Donavi, ki obrača liste različnih poglavij evropske zgodovine in kulture, skozi digitalizirano gradivo Europeane predstavlja mogočno reko z njenimi mnogoterimi obrazi.

Novico pripravil: Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Slika: Kalvarienberg bei Linz (Jakob Alt, 1848), Österreichische Nationalbibliothek

 

Skip to content