Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Šolska knjižnica – najboljši prostor na šoli

Šolska knjižnica – najboljši prostor na šoli
29. 8. 2023
Katarina Jesih Šterbenc
Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

Avtorica Paige Tutt je v prispevku z naslovom Setting Up Libraries to Be the Best Space in School predstavila ameriške šolske knjižnice ter primere njihovih praks, kako knjižničarji prilagajajo prostore, da bi na različne načine podprli svoje uporabnike (učence, dijake …) ter branje.

Prispevek predstavlja in opisuje, kako ustvariti knjižnični prostor, ki bo najboljši na šoli, saj knjižnica ni zgolj prostor za knjige temveč tudi za raznolike učne izkušnje. Z ustvarjanjem privlačnega in funkcionalnega okolja, ki spodbuja sodelovanje, ustvarjalnost in raziskovanje, lahko knjižničarji pomembno vplivajo na učenje učencev.

Prispevek izpostavlja pomen prilagajanja knjižničnega prostora različnim učnim stilom ter vključevanje tehnologije in interaktivnih elementov. Prav tako poudarja, da imajo knjižničarji ključno vlogo pri ustvarjanju pozitivnega vzdušja, kjer se učenci počutijo dobrodošli.

Preberite celoten prispevek, v katerem najdete še kakšno dodatno idejo, primer dobre prakse, ki ga lahko uporabite v svoji šolski knjižnici.

Skip to content