Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Šolska knjižnica kot popestritev pouka na daljavo

Šolska knjižnica kot popestritev pouka na daljavo
7. 4. 2021
mag. Jerneja Stoviček
Osnovna šola Zalog

Zaradi pojava korona virusa in novega načina dela v šolstvu, nam bosta leto 2020 in 2021, vsem skupaj ostali v spominu. Med epidemijo sem se poglobila v tehnologijo, možnosti, ki jih splet ponuja, ter se odločila, da učencem naše šole ponudim nekaj poučnega in hkrati zabavnega dela na daljavo. Od vseh možnosti in ponudbe sem se odločila, da učencem pripravim spletno učilnico v okviru Microsoft Teams (vsi učenci naše šole imajo dostop). O tem sem obvestila tako vodstvo šole, učitelje kot učence in njihove starše.

V okviru MS Teams sem vse obvestila o možnosti izposoje knjig v naši šolski knjižnici (v skladu z vsemu ukrepi ob epidemiji), nato pa sem pripravljala in posredovala mnoge uporabne povezave (kvalitetne oddaje za mlade na portalu rtvslo.si kot so Infodrom in Pravljica za lahko noč) in obvestila o aktualnih dogodkih (primer: prvič je bil izveden knjižni sejem prek spleta).

Pripravila sem navodila in besedila ter raziskala možnosti uporabnih brezplačnih spletnih programov in aplikacij. Učencem sem pripravila več različnih kvizov (s pomočjo aplikacije Kahoot), ki so bili poučni (vezani na učno snov) in zabavni (vezani na vsebine knjig). Na nek način sem s svojim delom na daljavo učencem skušala približati knjižnico oziroma z njimi obdržati stik. Sama sem se naučila veliko novega, tudi uporabljati različne aplikacije ter dobila idejo, da bomo odslej mesečno knjižno uganko in podobne motivacijske dejavnosti izvajali prek spleta (tudi po koncu pouka na daljavo).

Skip to content