Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih

Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih
20. 5. 2021
Katarina Jesih Šterbenc
Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

V ne tako oddaljeni preteklosti so pediatri pri svojem delu srečevali otroke z različnimi težavami, ki so posledica neprimerne uporabe vseh vrst zaslonskih naprav.

Najhujše posledice so se pokazale pri predšolskih otrocih, a težave so zaznali tudi pri starejših otrocih in mladostnikih. Vsi ti dogodki so botrovali k temu, da so primarni pediatri iz Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo pod okriljem Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije, skupaj s strokovnjaki z drugih področij, pripravili prve nacionalne Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Nastale so na podlagi izsledkov raziskav in soglasja številnih strokovnjakov ter po zgledih smernic iz tujine. Dokument je dobil široko podporo različnih strokovnih organizacij.

Menim, da je dokument uporaben tudi v knjižnici, saj smo tudi knjižničarji vpeti v vzgojo in izobraževanje ter lahko pripomoremo k zmernejši oziroma pravilnejši uporabi zaslonskih naprav. Dokument je na voljo na povezavi.

Vse podrobnosti, povezave in usmeritve so na voljo na spletni strani Zdravniške zbornice Slovenije.

Skip to content