Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Skupaj za boljši splet: knjižnice na Poljskem

Skupaj za boljši splet: knjižnice na Poljskem
11. 2. 2022

Februar je mesec za izobraževanje o varnosti na internetu po vsem svetu. V okviru tega izobraževalne ustanove, vključno s knjižnicami, v svojem lokalnem okolju spodbujajo varno uporabo interneta in novih tehnologij ter pismenosti in splošnega dobrega počutja pri uporabi medijev na spletu.  

8. februarja 2022 so na Poljskem že devetnajstič praznovali Dan varne rabe interneta. Magdalena Gomułka iz Mestne splošne knjižnice Wisła na Poljskem, ki je tudi vodja posebne interesne skupine IFLA New Professionals Special Interest Group, je v pričujočem članku govorila o izkušnjah poljskih knjižnic s to akcijo.

Tema Dneva varne rabe interneta 2022 je bila »Skupaj za boljši internet«. Opozorili so na potrebo po sodelovanju, da bi internet postal varnejši in boljši za vse, zlasti za otroke in mladino. Ta cilj je odlično zajet v sporočilu zainteresiranim stranem Centra za varnejši internet na Poljskem – Polish Safer Internet Centre (SID):

" Na Dan varne rabe interneta združujemo moči, da se izobražujemo za dobre spletne navade in se odzovemo na potrebe mladih, ki v času izobraževanja na daljavo pogosto kličejo po kreativnih rešitvah, ki podpirajo njihovo prisotnost na internetu." 

Izobraževanje otrok in najstnikov o teh temah ne more biti izvedeno, ne da bi jim starši, učitelji in vzgojitelji pokazali način varne in pozitivne interakcije z internetom. Vzgojitelji in skrbniki imajo edinstvene prednosti in načine za sodelovanje z mladimi uporabniki. Zato njihovo združevanje in spodbujanje sodelovanja v okviru obsežne kampanje pripomoreta k oživljanju zanimivih lekcij, dejavnosti, konferenc in – zlasti v zadnjih letih – pandemije COVID-a spletnih dogodkov.

O inovativnih dejavnostih (konferencah, sodelovalnih video projektih, delavnicah in intervjujih z lokalnimi prebivalci, interaktivnih razpravah o spletnih srečanjih z ljudmi …) na spletni strani IFLA v članku Together for a Better Internet: Highlights from Libraries in Poland.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Pexels 

Skip to content