Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Septembrske novice z EBLIDE

Septembrske novice z EBLIDE
20. 9. 2021

September za EBLIDO pomeni začetek novega leta in novih aktivnosti. Sedem držav, ki sodeluje v iniciativi Misli nemisljivo, načrtuje svoje dejavnosti za letošnjo jesen. V Italiji bo tako potekalo vsaj šest delavnic, kjer bodo vzpostavili tehnične podrobnosti za projektne vodje, za prijave Evropskemu strukturnemu in investicijskemu skladu 2021-2027 (ESIF). Poleg tega je pred objavo drugo Evropsko poročilo o trajnostnem razvoju v knjižnicah, ki bo – skupaj z ukrepi in nadaljnjimi odločitvami – zaključeno v oktobru. Poročilo kaže, da so knjižnice v Evropi v novi fazi pristopa k načrtovanju trajnostnega razvoja: cilji trajnostnega razvoja so za mnoge knjižnice postala realnost in projekti, ki so k tem ciljem usmerjeni, rastejo povsod. Toliko bolj, prilagajanje tem ciljem postaja stalnica v formulaciji projektov in zavesti knjižničarjev.

Posebno pomembno za dejavnost EBLIDE je tudi poročilo o nabavnih politikah v splošnih knjižnicah in s tem povezanih strategijah za področje avtorskih pravic, ki se pripravlja. To poročilo je namenjeno kot vodilo vodjem programov Misli nemisljivo predvsem za področje digitalnih knjižnic, saj so strategije za delo na področju avtorskih pravic v splošnih knjižnicah nekoliko drugačne, beremo v uvodniku, ki ga je podpisal predsednik EBLIDE, Ton van Vlimmeren. Poročilo skuša prikazati poglavitne razlike med procesi trgovine s knjigami in akademsko komunikacijo ter s tem pokazati na vpliv teh razlik na nabavne politike splošnih na eni ter raziskovalnih knjižnic na drugi strani; predvsem pa vzpostaviti primerno nabavno politiko za splošne knjižnice, da jih bodo – tiste, ki so vpletene v iniciativo Misli nemisljivo – v digitalnem okolju lahko izvajale že v začetku leta 2022.

Prinaša pa tudi novico o posodobitvi poročila načrta evropskih knjižnic za obdobje po Covidu-19 (A European library agenda for the post-Covid 19 age). Ta prinaša informacije o tem, kaj se je v tem obdobju dogajalo v knjižnicah in oceno sodobnega stanja knjižnic v Evropi. In eno pomembnejših spoznanj je prav to, da lekcije, ki smo se jih naučili v zadnjem letu, z nami ostanejo naprej, z njimi oboroženi pa kujemo nove politike in načrte. EBLIDA budno spremlja vse te spremembe in prihod drugačnih prednostnih nalog.

V novičniku si preberite tudi novice o #hackAD projektu in pričetku BIBLIO mooca (odptega množičnega spletnega izobraževanja), ki prinaša 26 izobraževalnih modulov za pridobivanje digitalnih znanj za knjižničarje. Gre za izvrstno priložnost za brezplačno izobraževanje, ki terja 8-10 ur tedenskega dela in ob uspešnem zaključku prinaša certifikat za opravljeno delo.

Čestitke namenja ge. Barbari Lison, direktorici Splošne knjižnice Bremen in novo izvoljeni predsednici IFLE ob nedavnem prevzemu vodenja krovne knjižničarske organizacije. EBLIDA ob koncu vabi tudi na delavnico v soorganizaciji z OCLC: Preoblikovanje knjižnice v luči pandemije: možnosti in priložnosti (Reshaping the library in light of the pandemic: possibilities and opportunities), ki se bo odvila 21. septembra in prinaša nove poglede na Covid situacijo v knjižnicah – s Churchilovo izjavo v mislih, da »nikoli ne smemo zanemariti dobre krize«.

Kot tudi ne dobrih dogodkov, ki širijo strokovno znanje, dodajamo mi.

Vabljeni k branju novic z EBLIDE.

Novico pripravil: Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: EBLIDA

Skip to content