Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Seminar Lahko branje in dostopne informacije

Seminar Lahko branje in dostopne informacije
19. 5. 2022
mag. Darja Vajs Košir
Mestna knjižnica Kranj

V mesecu aprilu in maju 2022 je potekal spletni seminar z naslovom Lahko branje in dostopne informacije, ki ga je organiziral Zavod Risa. Namenjen je bil strokovnjakom in študentom, ki se pri svojem delu srečujemo s potrebo po pripravi dostopnih informacij/besedil. Poleg številnih strokovnjakov z različnih področij, smo se ga udeležile tudi knjižničarke iz različnih slovenskih knjižnic. Seminar je bil za udeležence brezplačen, saj je bila izvedba financirana v okviru projekta PERLSI (Promoting easy-to-read-language for Social Inclusion).

Seminar je bil sestavljen iz spletnih predavanj in drugih gradiv, študijskih ur v živo ter samostojnega dela. Tekom seminarja smo spoznali koncept vključujoče družbe, kakšni so kriteriji za dostopnost informacij, spoznali smo osnovne smernice za lahko branje ter bili seznanjeni s ciljnimi skupinami besedil v dostopni obliki.

Naučili smo se uporabljati načela prirejanja v lahko branje v praksi, pripraviti lažje razumljiva, dostopna besedila v lažji slovenščini za ljudi z ovirami pri komuniciranju, oceniti potrebe v komuniciranju končnih uporabnikov in najti ustrezne rešitve.

Za uspešen zaključek seminarja smo morali pripraviti krajše besedilo, ki smo ga priredili za 4. ali 3. stopnjo lahkega branja. Izbrali smo lahko informativno besedilo ali leposlovje. Pri delu smo si pomagali s smernicami za lahko branje v slovenščini, ki jih je pripravil Zavod Risa.

Seminar se je izkazal za zelo uspešnega, predavateljici sta bili odlični in zelo strokovni. Kar je bilo za knjižničarje posebej dragoceno, je bil prispevek zaposlene v Mariborski knjižnici, v katerem je predstavila Vodnik po knjižnici v lahkem branju, ki je v nastajanju in ga bodo za svoje uporabnike lahko priredile vse zainteresirane knjižnice. Ko smo med seminarjem knjižničarji izrazili željo, da se povežemo med sabo in izmenjamo svoje izkušnje s področja lahkega branja, pa smo dobili še informacijo, da se knjižnice v povezavi s tem že povezujejo preko Kompetenčnega centra za lahko branje. Ta naziv ima od januarja 2022 dalje Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika iz Raven na Koroškem.

Skip to content