Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Selitev in prenova knjižnice OŠ Zalog

Selitev in prenova knjižnice OŠ Zalog
10. 5. 2021
mag. Jerneja Stoviček
Osnovna šola Zalog
mag. Jerneja Stoviček

Kot marsikatera šola v Ljubljani je tudi Osnovna šola Zalog dočakala čas, ko se bo prenovilo njene prostore in ko bo dobila tudi novo, večjo in v šolski stavbi ugodneje locirano šolsko knjižnico. Ker mora biti šola zaradi omenjene prenove s 1. julijem 2021 prazna, sem kot knjižničarka s selitvijo knjižnice pričela že v drugi polovici aprila, saj v mesecu juniju zaradi drugega dela, za to ne bo veliko časa.
V zaklonišču šole, ki se ne bo prenavljalo in kjer ni vlage, smo za knjižnico najprej našli ustrezen prostor, nato pa začeli s selitvijo. Postopoma smo selili polico za polico, hkrati pa tudi knjižnično gradivo, ki proti koncu šolskega leta ni toliko v izposoji.

Selitev je potekala sistematično in urejeno, tj. tako, da bo knjižnica kljub prenovi šole v naslednjih mesecih, tja do konca decembra 2021, lahko v delnem obratovanju.
Trenutno je v knjižnici na policah le še približno četrtina gradiva, saj bo izposoja nemoteno potekala do 31. maja, s 1. junijem pa bo tudi to gradivo takoj preseljeno v zaklonišče. V mesecu juniju bo v knjižnici tako potekalo le še vračilo izposojenega gradiva ter sprotne aktivnosti za učbeniški sklad. Učbenike za naslednje šolsko leto bodo učenci iz učbeniškega sklada letos dobili že pred koncem šolskega leta.
V zadnjem tednu junija je predvidena popolna izpraznitev knjižnice. Ker bo v novi šolski knjižnici pohištvo popolnoma novo, sem določene kose pohištva sedanje knjižnice že ponudila Šolskemu muzeju, Narodni in univerzitetni knjižnici …

Skip to content