Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Sejem Kultura vonjav v Amsterdamu

Sejem Kultura vonjav v Amsterdamu
14. 12. 2023
osebni arhiv avtorice

V zadnjih dneh novembra 2023 je v Amsterdamu potekala zaključna konferenca projekta ODEUROPA, ki je v skupen konzorcij združevala univerze, raziskovalne organizacije, dediščinske ustanove, programerje, parfumerje, turistične delavce, učitelje in druge predstavnike zainteresirane javnosti, ki so lahko na dogodku preizkušali in raziskovali rezultate tega izjemno transdisciplinarnega projekta.

ODEUROPA je bil evropski raziskovalni projekt, ki je združil strokovno znanje na področju senzoričnega rudarjenja in vohalne dediščine. Tako so lahko razvili nove metode za zbiranje informacij o vonju iz (digitalnih) zbirk besedil in slik. Cilj projekta je bilo kritično vključevanje našega voha in naše dišavne dediščine kot pomembnega in izvedljivega sredstva za povezovanje in promocijo evropske materialne in nematerialne kulturne dediščine. Projekt ODEUROPA je dokazal, da je mogoče sodelovati med raziskovalnimi področji in doseči vrhunske rezultate na področju dediščinske znanosti s kreativnim razmišljanjem in povezovanjem znanja na globalni ravni.

Likovna instalacija projekta ODEUROPA (vir: arhiv avtorice).

Likovna instalacija projekta ODEUROPA (Vir: arhiv avtorice).

Likovna instalacija projekta ODEUROPA (vir: arhiv avtorice).

Likovna instalacija projekta ODEUROPA (Vir: arhiv avtorice).

Sejem Kultura vonjav (Smell Culture Fair) v Amsterdamu 28. novembra 2023 pa je bil edinstvena priložnost, da so znanje in radovednost o olfaktorni kulturni dediščini in rudarjenju senzoričnih podatkov izmenjali strokovnjaki in praktiki najrazličnejših področij in industrij. Rezultati ODEUROPA so namreč povezali antropologijo, arheologijo, umetnostno zgodovino in umetnost, botaniko, kemijo, računalništvo, kulturno dediščino, oblikovanje, izobraževanje, hrano, arome in dišave z zgodovino, jezikoslovjem in literaturo, muzeologijo, nevroznanostjo, filozofijo, psihologijo, senzoričnimi študijami in turizmom.

Prikaz sodelujočih v projektu ODEUROPA (vir: spletna stran projekta).

Prikaz sodelujočih v projektu ODEUROPA (Vir: spletna stran projekta).

V projektu so sodelovale tudi slovenske ustanove, in sicer Institut Jožef Stefan in Narodna in univerzitetna knjižnica. Slednja predvsem z delavnico in hekatonom v letu 2022 – Izboljšajte svoj olfaktorni jezik ter z omogočanjem dostopa do podatkov kot zbirke (data as collection) iz Digitalne knjižnice Slovenije, ki je nudila odlično podlago za iskanje z vonjem povezanih digitalnih vsebin (besedišče in slikovno gradivo povezano z vonjem).

Slovenske digitalne vsebine so tudi del različnih orodij, ki so jih razvili v okviru projekta. Predvsem so naši podatki v bazi Raziskovalec vonja (Smell Explorer), a nadvse zanimiva je tudi Enciklopedija zgodovine vonja in dediščine (Encyclopedia of Smell History and Heritage) ter različna orodja za implementacijo vonjav v razstave in druge dogodke povezane z vonjavami in vonjem povezanimi vsebinami naše kulture, kot je na primer Zbirka orodij za vohalno pripovedovanje (The Olfactory Storytelling Toolkit).

Prikaz sodelujočih v projektu ODEUROPA (vir: spletna stran projekta).

Primer rezultata iz baze Smell Explorer (vir: ). Glej: https://explorer.odeuropa.eu/sl

V zadnjih desetletjih se vse več muzejev, arhivov in drugih kulturnih ustanov, med drugim tudi knjižnic, zanima za veččutno pripovedovanje zgodb in naš zgodovinski odnos do vonjav. Pravzaprav smo na splošno priča razcvetu zanimanja za voh in pomembno vlogo, ki jo ima vonj v našem vsakdanjem življenju in kulturni dediščini. Od leta 2021 projekt Odeuropa v sodelovanju z muzeji in dišavno industrijo razvijal nove tehnologije in orodja za podporo raziskav in razvoja na tem področju.

V kolikor ste v vaši knjižnici nemara razmišljali o nečem novem, o Občanski znanosti, o prenosu zapisov naše dediščine v prakso, zbiranju receptov za kruh naših babic ali botanični delavnici, nikar ne pozabite, da so vonjave vseprisotne v našem okolju in so lahko velik doprinos tovrstnim dejavnostim. Se še spomnite, kako diši božič, ko je miza polna dobrot in v kotu stoji naravna smrečica? ODEUROPA nam odpira nov prostor za razmislek in načrtovanje prihodnjega ustvarjalnega prenosa znanja. Vsi rezultati projekta so prosto dostopni, in zato je samo na vas, da poiščete svoj navdih.

 

Skip to content