Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Roboti v knjižnicah

Roboti v knjižnicah
25. 8. 2020
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

Hitro spreminjajoča se sedanjost prinaša mnogo novosti tako na družbenem, tehnološkem in ekološkem področju. Skoraj ni več gospodinjstva, ki nima pomivalnega stroja, pametne televizije ali robotskega sesalnika. Tudi knjižnice niso izjema, saj jim napredek (zlasti tehnološki) večkrat pride nasproti. Ne gre zgolj za nove oblike in nosilce vsebin (digitalne knjige, virtualne knjižnice …), knjižnice se morajo prilagoditi digitalnemu napredku in prispevati k razvoju ter izobraževanju uporabnikov. Ob tem pa se ne sme pozabiti oziroma zanemariti intelektualnih svoboščin, avtorskih pravic in ne nazadnje pravice do zasebnosti.

V zadnjih časih, ob hitrem razvoju robotike in umetne inteligence, upoštevajoč dostopnost le-te, so se roboti vključili oziroma priključili določenim knjižnicam, a še niso pogosti oziroma razširjeni povsod. In s tem ne mislimo zgolj knjigomatov ali avtomatiziranih sistemov skladiščenja in razvrščanja knjig temveč je govora o avtonomnih robotih, ki prepoznajo (berejo) oznake polic ali pa delujejo kot virtualni asistenti (chatbots) in drugi, kot je podrobneje opisano v prispevku. Ob tem ne pozabimo, da imajo tuid tako imenovani pametni telefoni vgrajene virtualne asistente (Siri, Cortana, Bixby in podobni …).

V Singapurju, v knjižnici fakultete Temasek Polytechnic, so že leta 2018 pridobili inovativnega robota, ki so ga poimenovali Robbie. Z njim so želeli avtomatizirati rutinske naloge in izboljšati učinkovitost.

Pred časom so v knjižnici na Pretorijski univerzi predstavili robota imenovanega Libby, ki je bil sposoben osnov pomoči pri poizvedbah obiskovalcev.

Kot zanimivost lahko omenimo tudi šolsko knjižnico Osnovne šole Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj oziroma raziskovalno nalogo z naslovom Ali lahko s pomočjo tehnologije izboljšamo pozdravljanje?, ki jo je izdelal devetošolec Sebastjan Turinek. V nalogi je raziskoval ali bi lahko s tehnologijo oziroma z robotom, ki je učence in učenke ob vstopu v knjižnico pozdravil, uspeli izboljšati pozdravljanje ob vstopu v knjižnico. Celotna raziskovalna naloga z ugotovitvami je dostopna na povezavi.

 

 

Skip to content