Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Rezultati raziskav o branju e-knjig

Rezultati raziskav o branju e-knjig
6. 5. 2021
Tomaž Bešter
Narodna in univerzitetna knjižnica
EODOPEN

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) s ponosom sodeluje v štiriletnem evropskem projektu EODOPEN – E-knjige po naročilu, odpiranje dostopa evropskim uporabnikom spleta, z željo, da povečamo količino digitalno dostopnega gradiva in z njim dosežemo veliko, še posebej mladih ter slepih in slabovidnih uporabnikov. Sofinancira ga Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

V letu 2020 smo v okviru projekta EODOPEN med vsemi petnajstimi projektnimi partnerji izvedli dve anketni raziskavi uporabnikov e-knjig. S prvo raziskavo smo želeli pridobiti vpogled v uporabniško izkušnjo bralcev e-knjig na mobilnih napravah.

Z namenom boljšega razumevanja posebnih potreb smo drugo raziskavo izvedli med slepimi in slabovidnimi uporabniki. Pripravili smo kratke povzetke najbolj ključnih rezultatov, ki si jih lahko ogledate na spletni strani NUK. Rezultate obeh raziskav bomo uporabili za nadaljnje delo projektne delovne skupine Dostavne oblike digitaliziranega gradiva za posebne namene, ki jo vodimo v NUK. Za dodatne informacije sta na voljo sodelavki NUK, ki delujeta v projektu EODOPEN, Tina Glavič in Andreja Hari.

Vabljeni k ogledu rezultatov raziskav o branju e-knjig na spletni strani EODOPEN.

Spletno mesto EODOPEN bomo posodabljali še naprej. Trenutno si poleg omenjenih rezultatov anketnih raziskav lahko ogledate še digitalizirana dela v okviru projekta, veseli pa bomo tudi vseh vaših predlogov za digitalizacijo.

 

 

 

Skip to content